Življenje je podobno jazzu ... Najboljše ga je improvizirati. (Mike Stern) Foto: Kino Šiška
Življenje je podobno jazzu ... Najboljše ga je improvizirati. (Mike Stern) Foto: Kino Šiška
MC dvojec Guru in Solar
Zgodbi Guruja in Solarja sledimo od leta 2004, ko sta odprla založbo 7 Grand Records, leto kasneje pa predstavila prvi skupni album Version 7.0: The Street Scriptures. Foto: Kino Šiška
Nils Peter Molvaer
Nils Peter Molvaer je na konservatoriju v Trondheimu pod vplivom Milesa Davisa in drugih razvil edinstven slog igranja, s katerim si je prislužil sloves novega glasbenega talenta Norveške. Foto: Kino Šiška
Robben Ford
Brane Rončel končuje jesenski glasbeni cikel v družbi Robbena Forda. Foto: Kino Šiška

Rončelova jesenska ponudba se je začela v ne dolgo nazaj odprti novi koncertni lokaciji v Ljubljani, Kinu Šiška. Prisluhniti je bilo mogoče vrhunskemu kitaristu Miku Sternu, ki se je v Ljubljani ustavil v eminentni družbi trobentača Randyja Breckerja, ki je s pokojnim bratom Michaelom Breckerjem vodil legendarne Brecker Brothers, basistom Chrisom Minhom Dokyjem in bobnarjem Davom Wecklom.

Mike Stern, ki je študij kitare končal na Berkleyju, prehaja s svojo šeststrunsko kitaro iz agresivnega bop'n' rolla v elegantno in nežno ''hojo po jajčnih lupinah''. Njegova glasba se sprehaja med bebopom v intenzivnost rocka, jazz-fusion melodijami in nenavadnimi liričnimi oblikami.

Avgusta je Stern predstavil svoj najnovejši izdelek Big Neighborhood (založba Hands Up), na katerem ponovno sodeluje z vrsto glasbenikov - poleg Richarda Bona še z vokalistom in bas kitaristom Esperanzo Spaldingom in bobnarjem Terrijem Lynom Carirngtonom. Na plošči slišimo še Boba Malacha na saksofonu, omenjenega Breckerja, kitarista Steve Vaija in Erica Johnsona, trio Medeski Martin & Wood ter bobnarje Dava Weckla, Terrija Lyna Carringtona, Cindy Blackman in Lionela Cordewterja.

Marcus Miller in glasba za Nobelovega nagrajenca
9. novembra prihaja z obiskom Marcusa Millerja v Kino Šiška glasba, ki je bila napisana za velikana džeza Milesa Davisa. Prisluhniti bo mogoče glasbi, ki jo je Miles Davis posvetil Nobelovemu nagrajencu za mir Desmondu Mpilu Tutuju in jo predstavil v po njem poimenovanem projektu leta 1986.

Hip hop, postrežen z prilogo džeza
12. novembra bo čas za hip hop. Nastopili bodo pionirji v prepletanju te glasbene zvrsti in džeza, MC dvojec Guru in Solar ob glasbeni podpori The 7 Grand Players. MC Guru in Solar letos predstavljata nov album Guru 8.0 Lost and Found, kjer nadaljujeta preverjeno formulo nove evolucije inteligentnega hip hopa, uspešno uresničeno že v albumih Version 7.0: The Street Scriptures in Jazzmatazz Vol. 4: The Timebomb / Back To The Future.

Glasbena mešanica po skandinavsko
16. novembra bo nastopil norveški trobentač, skladatelj in producent Nils Peter Molvaer, ki združuje zvrsti, kot so džez, ambiental, house in elektroniko, s tem pa ustvarja 'mogočno zvočno kuliso' ter 'vtis s preciznim ravnotežjem in kristalno čistostjo zvoka akustične in elektronske glasbe.'

Toplina afirških ritmov in slovo z Robbenom Fordom
22. novembra
bo čas še za afriške ritme, ki jih bo prinesel ustanovitelj afrobeata Tony Allen. Prisluhniti bo mogoče aktualnemu albumu Secret Agent, ki prinaša prepletanje groovea, funka in svežega afrobeata.

Cikel Rončel v Šiški sklepa štirikratni grammyjev nominiranec Robben Ford, električni kitarist, ki je svoje znanje izpopolnjeval tudi pri že omenjenem Milesu Davisu. Preden se november prevesi v veseli december, se 30. novembra obeta kombinacija lepo zvenečih vokalov in stopanje v rock, soul in blues vodah.