Celovečerec Alfa. nizozemskega scenarista in režiserja Jan-Willema van Ewijka, so snemali na Kaninu, Zelenici, Pokljuki in Voglu. V njem med drugim nastopa Pia Nikolič v vlogi Priske, ki vodi gorsko kočo, v stranskih vlogah se pojavijo še Petra Prevc, David Urankar in Mark Bole. Za scenografijo je poskrbel Miha Knific.

V filmu Alfa. igrajo: Reinout Scholten van Aschat, Gijs Scholten van Aschat, Pia Amofa, Julien Genoud, Daria Fuchs, Pia Nikolič in Kaija Lederberger. Foto: Douwe Hennik
V filmu Alfa. igrajo: Reinout Scholten van Aschat, Gijs Scholten van Aschat, Pia Amofa, Julien Genoud, Daria Fuchs, Pia Nikolič in Kaija Lederberger. Foto: Douwe Hennik

Kot je sporočil producent Jožko Rutar, je žirija v utemeljitvi zapisala: "Film Alfa. režiserja Jana Willema von Ewijka je bila naša soglasna izbira za letošnjo nagrado europa cinemas label 2024 na festivalu v Benetkah. Impresionirani smo bili nad scenarijem, montažo, fotografijo in razvojem likov v tej dinamični in verodostojni študiji odnosa med očetom in sinom. Navdušila sta nas tudi izbor glasbe in odsotnost vsakršne sentimentalnosti – saj avtor v filmu ne pridiga. Njune drobne zamere in stališča na začetku filma se ponovno ovrednotijo na praznem, veličastnem ozadju prostranih, tihih gora". Po mnenju žirije je film "čudovito posnet, a režiser nikoli ne dovoli, da bi se pozornost občinstva odmaknila od intenzivne fizične in čustvene interakcije med očetom in sinom, ko se soočata z bojem za preživetje. (...) Vrhunska stvaritev, za katero menimo, da se bo povezala z občinstvom."

Celovečerec bo slovensko premiero doživel novembra na festivalu Liffe v Ljubljani, pozneje bo na ogled tudi v izbranih art kinematografih po državi.

Nagrada, ki promovira umetniške filme in skrbi za njihovo kroženje
Z nagrado europa cinemas label, ki jo podeljujejo na festivalih v Berlinu, Cannesu, Karlovih Varih, Locarnu in Benetkah, združenje Europa Cinemas promovira nagrajene umetniške filme, skrbi za njihovo kroženje in jih predstavlja občinstvu. V združenje je sicer povezanih več kot 3000 umetniških kinematografov po vsej Evropi. Producenta Rutar in Miha Černec sta sporočila še: "Že uvrstitev filma Alfa. na prestižni festival v Benetkah je velik uspeh. Nagrada europa cinemas label pa je zgolj še dodatna potrditev, da je mogoče skozi shemo denarnih povračil za tuje produkcije, ki je v izhodišču namenjena komercialnim produkcijam, sodelovati kot koproducent tudi v ambicioznih avtorskih projektih iz zahodne Evrope."

Film podpisuje nizozemski scenarist in režiser Jan-Willem van Ewijk, nekdanji oblikovalec letal in investicijski bankir. Foto: Jara Lucieer
Film podpisuje nizozemski scenarist in režiser Jan-Willem van Ewijk, nekdanji oblikovalec letal in investicijski bankir. Foto: Jara Lucieer

Ta uspeh "zagotavlja tudi kulturni in promocijski učinek za Slovenijo. (...) Na ta način lahko kot produkcijska hiša izvajamo vizijo sodelovanja z državami, ki so na avdiovizualnem področju bolj razvite in imajo občutno višje produkcijske proračune, našim sodelavcem pa je to priložnost za dodatno usposabljanje in stik z najnovejšimi produkcijskimi pristopi," sta še dodala producenta.

Spokoj v majhni alpski vasi ne traja dolgo
Skozi film sledimo Reinu, ki se po materini smrti preseli v majhno vas v Alpah, kjer se poveže z naravo, meditira in dela kot učitelj deskanja na snegu. Njegov tihi mehurček se razpoči, ko pride na obisk njegov ekstrovertirani oče Gijs. Ta hitro prevzame celotno pozornost na smučarski turi s sinom in njegovimi prijatelji. Rein se tega naveliča in očeta odvleče stran od skupine, da sama nadaljujeta z vzponom na goro. Ko narava pokaže vso svojo moč, se njun boj za prevlado spremeni v boj za preživetje.

Učinkovita nacionalna shema denarnih povračil
Film je svetovno premiero doživel v sredo v sekciji Dnevi avtorjev na 81. beneškem filmskem festivalu. Slovenski filmski center (SFC) je celovečerec podprl v sklopu ukrepa denarnih povračil. Pri nastajanju filma je "sodelovala številna slovenska filmska ekipa. Produkcija filma je bila finančno podprta s pomočjo denarnih povračil za tuje produkcije v Sloveniji. Z uvrstitvijo filma v prestižno sekcijo Dnevi avtorjev na filmskem festivalu v Benetkah se je izkazalo, da ima nacionalna shema denarnih povračil lahko poleg ekonomskih učinkov, tudi izjemne avtorske, kulturne in promocijske učinke za Slovenijo in je zato pomemben gradnik razvoja slovenske avdiovizualne industrije," pa sta sporočila Rutar in Černec ob začetku festivala, ki se bo sklenil drevi s podelitvijo nagrad.