Foto:
Foto:


Uradni sprejem udeležencev dvodnevnega simpozija bo 3. 9. ob 18.00 v hotelu Klub v Lipici. Po sprejemu bo literarni nastop Borisa Pahorja, slovenskega kandidata za Nobelovo nagrado.

Pahorjevemu nastopu bodo sledila literarna branja gostov, med njimi pesnika Gregorja Podlogarja in prozaista Andreja E. Skubica.

Na kolokviju Prostori transgresije in robovi literature, ki bo potekal v hotelu Maestro, bodo številni domači in tuji referenti med drugim razmišljali o hibridnih prostorih umetnosti in novih konceptih primerjalne njiževnosti.

Tržaški pisatelj in esejist Boris Pahor (1913) v svoji prozi tematizira fašizem, življenje tržaških Slovencev in taboriščnih grozot med 2. svetovno vojno. Njegov pisateljski opus obsega preko trideset del, številna med njimi so bila prevedena v tuje jezike.

Med njegovimi najpomembnejšimi deli so Mesto v zalivu, Onkraj pekla so ljudje, Skarabej v srcu, Odisej ob jamboru, dnevniški zapisi Tržaški mozaik. Za svoje delo je leta 1992 prejel Prešernovo nagrado.

Umetnik, ki je med drugo svetovno vojno izkusil strahote nacističnih taborišč, nasprotuje vsemu, kar duši človekovo integriteto, dostojanstvo in svobodo. Ves čas svojega plodnega delovanja se je zavzemal tudi za pravice manjšin ter za sožitje evropskih narodov in kultur.