Foto:
Foto:
Via negativa, prvi odvod: jeza.
Schauspielhannover: Hamlet

Schillinga se je 17. 9. začel deseti mednarodni festival Ex ponto.
Tema festivala Nekdo je dvignil roko izvira iz poezije Mileta Pešorde, ponazarja pa politično angažiranost in odprtost festivala.



Uporništvo kot sporočilo
Vodja festivala Damir Domitrovič Kos je opozoril na vračanje uporniškega ozračja, ki zavrača vsiljene ideje, ne le na gledališke odre, temveč tudi v vsakdanje življenje. To se odraža tudi v predstavah, ki jih bodo umetniki izvedli na letošnjem Ex pontu.

Domači avtorji na Ex pontu
Na festivalu se bodo predstavile tudi številne slovenske produkcije. Te so eksperimentalni dogodek Via negativa, prvi odvod: Jeza v režiji Bojana Jablanovca in Nane Miličinski, komedija Kakor vam drago v režiji Sebastijana Horvata, Tijana Zinajič je na oder postavila groteskno dramo Dragice Potočnjak Eurotrans ali smer zahod, Tanja Zgonc pa je pripravila plesno predstavo Koora.

Predstava Hrepenenje in smrt Sylvie Plath, režiserja Jerneja Lorencija, bo na festivalu doživela tudi slovensko premiero. Praizvedba predstave pa je bila v Sarajevu 11. februarja, natanko na trideseto obletnico umetničine smrti.

Spremljevalni program
Organizatorji so pripravili tudi bogat spremljevalni program Ex po(i)nto - družabno informativni prostor, v okviru katerega bosta na ogled tudi razstavi Ex ponto 1993-2003 in Calligraphia Obscura fotografa Gorana Bertoka. Slednja bo postavljena v zaklonišču pod Ljubljanskim gradom, vsi drugi dogodki pa se bodo odvijali po 22. uri v KUD-u Franceta Prešerna.

Maja Gal Štromar, vodja komunikacij Ex ponta, je za Radio Slovenija povedala, da je spremljevalni program zasnovan zelo široko, saj se bodo na njem zvrstile glasbene, fotografske, filmske in druge prireditve. Z Ex po(i)ntom si organizatorji prizadevajo, da bi prišlo do večjega pretoka med gledalci in samimi ustvarjalci.

Program
Ex ponto bo na več prizoriščih potekal do 26. septembra. Obiskovalci si bodo predstave lahko ogledali v prostorih Vibe filma, Moderne galerije, ljubljanske Drame, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma in v Media parku na Kranjčevi ulici.

17. 9. ob 20.00, Viba film,
Krétakör Theatre (Madžarska): W - Delavski cirkus.
18. 9. ob 15.00, Moderna galerija, Kulturno društvo B-51 & Via Negativa (Slovenija): Via negativa, Prvi odvod: jeza.
19. 9. ob 20.00, SNG Drama, SNG Drama Ljubljana: Kakor vam drago.
20. 9. ob 20.00,
Viba film, Wax Factory (ZDA), Splitsko ljeto (Hrvaška): Kvartet v2.0.
21. 9. ob 20.00, SNG Drama, Schauspielhannover (Nemčija): Hamlet.
22. 9. ob 20.00, SNG Drama, Kulturno društvo B-51 (Slovenija) & SARTR (BiH): Hrepenenje in smrt Sylvie Plath.
23. 9. ob 20.00, Cankarjev Dom, Kulturno društvo B-51 & Cankarjev dom (Slovenija): Dragica Potočnjak: Eurotrans ali Smer zahod.
24. 9. ob 20.00,
Media Park, Kranjčeva 20, Naroden teatar (SČG): Razkol.
26. 9. ob 20.00, Viba film, Art Radionica Lazareti & Teatar Exit (Hrvaška): Koora.