Foto:
Foto:

Vsakoletno prireditev, ki obiskovalcem omogoča obisk zgodovinskih lokacij in spomenikov, ki so drugače zaprti za javnost, prirejata Svet Evrope in Evropska unija, v njej pa sodeluje vse 48 članic podpisnic Evropske kulturne konvencije.

Poslanica letošnjim DEKD
Letošnje geslo Evropa: skupna dediščina izraža ne le voljo za krepitev evropske dimenzije, temveč poudarja tudi skupno zgodovino, kakor se ta zrcali prek kulturne dediščine, sta v skupni poslanici zapisala evropska komisarka za kulturo in izobraževanje Viviane Reding ter generalni sekretar Sveta Evrope Walter Schwimmer.

Slovenski DEKD posvečeni arheološki dediščini
Slovenija, ki že več let sodeluje v tej akciji, se bo letos posvetila arheološki dediščini. Muzeji bodo pripravili tematske razstave: v Pokrajinskem muzeju Celje bo na ogled razstava Numizmatični utrinki s Celjskega, v Gorenjskem muzeju v Kranju razstava Železna nit, v Goriškem muzeju stalna postavitev Antična Ajdovščina, v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota pa bo na ogled razstava Modro zlato.

Mestni muzej Ljubljana namerava predstaviti arheološka odkritja pri prenovi Turjaške palače, Slovensko arheološko društvo in Narodni muzej Slovenije pa pripravljata predavanja o najzanimivejših odkritjih ob izkopavanjih na trasah avtocest.

Arheološka najdbišča z avtocestnega križa
Arheološka najdbišča z avtocestnega križa bodo predstavljena tudi v knjigi iz knjižne zbirke DEKD. Med 70 novimi najdbišči bodo med drugim predstavljene naselbina Loka, keltska hiša z najdišča Kotare, bronastodobno naselje v Rogozi, grobišče iz starejše železne dobe na Novi tabli pri Murski Soboti, rimska vojaška utrdba Obrežje, rimska opekarna na ledini Ilovica na Vranskem in zgodnje slovanska naselbina na Novi tabli pri Murski Soboti.

Teme dosedanjih DEKD v Sloveniji so bile med drugim tudi Baročni spomeniki v Sloveniji, Ljudsko stavbarstvo, zgodovinski parki in vrtovi in srednjeveška mesta.

Slovenski DEDK pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine bodo letos potekali od 25. septembra do 3. oktobra