Foto:
Foto:

Festival bo drugo leto prvič potekal po novi shemi in v dveh krogih. Natančen kraj dogajanja prireditve bo izbrala turška javna televizija TRT.

Po starih pravilih država, ki je zbrala dve točki premalo, eno leto počiva. Od prihodnjega leta pa se bodo država zmagovalka in devet najbolje uvrščenih držav iz poprejšnjega tekmovanja samodejno uvrstile v finalni večer.

To pomeni, da bodo v finalu poleg Turčije nastopili predstavniki Avstrije, Belgije, Islandije, Irske, Norveške, Poljske, Romunije, Rusije in Švedske, tem pa se bodo priključile Francija, Nemčija, Španija in Velika Britanija - države, ki največ prispevajo k proračunu EBU-ja.

Zaradi novih pravil je že bila izločena Velika Britanija, ki v Rigi ni dobila niti ene točke. Okrog 20 držav pa se bo potegovalo za preostalih deset mest v kvalifikacijskem krogu v sredo 12. 5. zvečer. Rok za prijavo za kvalifikacijski krog je 1. 10. 2003.

Turčiji je gostiteljstvo Eurosonga 2004 prislužila pevka Sertab Erener, ki je letos v Latviji zmagala s pesmijo Every Way That I Can, mešanico turških ritmov in zahodnega popa. Za njo sta se uvrstili Belgija in Rusija. Slovenska predstavnica Karmen Stavec se je uvrstila na 23. mesto.