Foto:
Foto:
Cvetje v jeseni

Izbor filmov bo letos ponudil 19 celovečernih igranih filmov, od katerih se jih bo za nagrado vesna potegovalo devet.

Direktor festivala Saša Jovanović se je odločil za naslednje sekcije: uradna selekcija, spremljevalni program in informativni program. Šesti festival slovenskega filma bo potekal od 24. do 27. septembra v Celju.

Filmi, ki se potegujejo za vesne
Za vesne se bodo potegovali:
Kajmak in marmelada (Branko Đurić Đuro),
Na Planincah (Miha Hočevar),
Rezervni deli (Damjan Kozole),
Slepa pega (Hanna A. W. Slak),
Pod njenim oknom (Metod Pevec),
Pesnikov portret z dvojnikom (Franci Slak),
Pozabljeni zaklad (Tugo Štiglic),
Peterka - leto odločitve (Vlado Škafar) in
Kleščar (Matjaž Latin).

Vesne podeljuje strokovna žirija v sestavi Janez Lapajne, Milenko Jergovič, Jelka Stergelj, Ženja Leiler in še ena slovenska igralka oziroma igralec.

TV-dela se bodo potegovala za nagrado Jožeta Babiča za najboljše igrano in dokumentarno televizijsko delo. Nagrada se imenuje po velikem slovenskem režiserju. Podelili bodo še nagrado občinstva za najboljši film, nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo, to prejme filmski snemalec Rudi Vaupotič. Nagrado bo podelilo še Društvo slovenskih filmskih kritikov, revija Stop pa bo nagradila najboljše igralke in igralce. V roke najboljšemu direktorju fotografije oziroma producentu pa bosta šli nagradi Kodaka oziroma Synhro filma.

Filme in izbrane televizijske oddaje si bo mogoče ogledati v dvoranah Metropol, Union, Mini kino Union in v celjskem multikinu Planet Tuš.

Posebna pozornost festivala
Posebno mesto bo letos na festivalu zavzemal film Cvetje v jeseni Matjaža Klopčiča, dobitnika nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo 2001.

Spremljevalni program
Organizatorji so pripravili še bogat spremljevalni program. Od 13. do 27. septembra bodo prikazali retrospektivo del zmagovalcev iz vseh tridesetih let, na ogled bodo tudi postavili razstavo ob 30-letnici prikazovanja sloveskega filma na festivalih domačega filma. Gledalci si bodo lahko ogledali še projekciji v spomin preminulih filmskih ustvarjalcev B. Benčiča in J. Košaka in sodelovali na več okroglih mizah.