Foto:
Foto:
Posvetitev pomladi, Marie Chouinard

Gledališko-plesni abonma Amelia je poimenovan po predstavi kanadske plesne skupine La, la, la Human Steps. Kanadske plesalce smo v Ljubljani že videli, in to leta 2000, s predstavo Amelia pa so gostovali tudi na festivalu sodobnega plesa na Dunaju InpulsTanz.

Glasbeno-plesni abonma I se imenuje po opernem spektaklu Aida, ki ga bo izvedel ljubljanski SNG Opera in balet v koprodukciji z Latvijsko narodno opero iz Rige.

Glasbeno-plesni abonma II, ki je etnološko obarvan, pa je dobil ime po predstavi Poziv. Slednja - v izvedbi afriške skupine Cie Salia ni Seydou - bo v CD-ju gostovala v sklopu obširnejše predstavitve zahodnoafriške kulture.

Poleg treh že omenjenih abonmajsko trojico sestavlja še devet predstav, ki so vključene v enega, dva ali vse tri abonmaje. Med njimi sta še plesni spektakel flamenka Grilo avtorja Joarquira Grila ter nova plesna predstava Iztoka Kovača in njegove plesne skupine En-Knap z gosti S.K.I.N.

Abonma Amelia bosta obogatili tudi plesna predstava Showroomdummies francoske plesne skupine Dacm - na sporedu bo v sklopu obirnejše predstavitve francoskega sodobnega plesa - ter predstava Paesin: včasih smo znali samo peti francoskega režiserja Francoisa Michela Pasantija.

Abonma Amelia se bo sklenil s predstavo Tamaši - glasovi srca japonskih bobnarjev Yamato. Eksplozivna predstava bo 15. 5. 2004 tudi odprla festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos. Višek gledališko-plesnega abonmaja pa bo prav gotovo Posvetitev pomladi kanadske koreografke Marie Chouinard. Gre za koreografijo na kultno glasbo Igorja Stravinskega.

V glasbeno-plesna abonmaja poleg nekaterih že omenjenih, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali tudi v sklopu abonmaja Amelia, sodijo še dela pravoslavne liturgije v izvedbo Zbora ruske patriarhije, Trio Pasalteria, ki bo zaigral na citre, izvedba Donizettijevega Pigmaliona in Haydnove Pevke Gledališča Guiseppeja Verdija iz Trsta.