Foto:
Foto:
Marcus Lerviks, Easy Pressure, 1999

so v galeriji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj odprli razstavo - videoinštalacijo In or Out finskega umetnika Marcusa Lerviksa.

Platform in soustanovitelj ter dejavni član umetniške skupine FinnFemFel, ustvarja inštalacije in performanse. V njegovih delih ima pomembno vlogo
osamljen, odtujen in izoliran posameznik.

Da ali ne
Inštalacija In or Out iz leta 1998 tematizira občutek neodločenosti, ki se vzbudi v posamezniku, ko je treba izbrati med dvema možnostima. Prikazuje osebo, ki so odloča, ali vstopiti na vlak ali ne, videoposnetek pa je opremljen z zvočno kuliso glasbega loputanja z vrati.

Lerviks s tem projektom nadaljuje ukvarjanje s problematiko človeškega bivanja in izkušnjami odnosov med ljudmi, raziskuje komunikacijske situacije in transformacije sporočil, je zapisano v predstavitvenem gradivu.

"Njegova dela niso portreti socialno izoliranih ljudi, temveč se z njimi želi predstaviti kot senzibilen introvertiran opazovalec okolja, v katerem živi, vendar v njem ne želi dejavno sodelovati," je ob razstavi v Kranju zapisala Alenka Štrukelj.

Marcus Lerviks, rojen leta 1969, je študij začel na Švedski šoli za umetnost v Nykarlebyju na Finskem, nadaljeval pa na helsinški Univerzi za umetnost in oblikovanje, kjer je tudi magistriral. Njegovo delo je poleg avtorskih projektov osredotočeno predvsem na vodenje galerije in informacijskega središča Platform, kjer sta svoje mesto našli sodobna finska in tuja umetnost.