Foto:
Foto:
Jakov Brdar, Nalichje

Brdar, ki je leta 1975 diplomiral na ljubljanski likovni akademiji, velja za enega vodilnih kiparjev v Sloveniji.

Poudarek na materialih in postopsku izdelave
Umetnik izhaja iz neoekspresionizma, hkrati pa ostaja samosvoja likovna osebnost. Čeprav je osnova njegovega umetniškega izražanja glina, ustvarja tudi z drugimi materiali. Pri tem pa poudarja sam postopek izdelave, ustvarja namreč zgolj z rokami in ne uporablja nikakršnega orodja.

Razstava v Equrni
Na razstavi v Equrni je predstavljenih 50 del iz brona na živalsko in rastlinsko tematiko, ki korespondirajo z nadrealizmom. Avtor je tudi v njih izpostavil postopek nastajanja, med drugim je bronaste kipe tudi sam odlil.

Biografija in najpomembnejše razstave
Jakov Brdar, rojen leta 1949 v Livnem, je po diplomi pri prof. Dragu Tršarju na ljubljanski akademiji za likovno umetnost pri istem mentorju leta 1979 opravil še kiparsko specialko. Med letoma 1988 in 1991 je živel v Berlinu, kjer je postal član zveze umetnikov Berufsverband Bildener Kuenstler.

Dialog z zgodovino
V Pergamonskem muzeju v Berlinu je leta 1990/91 pripravil tudi samostojno razstavo. V njej je vzpostavil dialog med lastnimi deli in helenistično plastiko - galerijsko stalno zbirko - kasneje pa se je z deli s te razstave predstavil še v Piranu.

Podoben prijem je uporabil leta 1997, ko je na razstavi v ljubljanski Mali galeriji svoja dela ravno tako postavil v dialog z zgodovino. Doslej najobsežnejšo pregledno razstavo so mu leta 2000 pripravile Obalne galerije, predlani pa se je predstavil v galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.

Javna plastika
Brdar se posveča tudi javni plastiki. Med drugim je ustvaril konjeniški spomenik pesniku -generalu Rudolfu Maistru in spomenik Jamesu Joyceu, ki ga je zasnoval v obliki pozlačene kanalizacijske rešetke.