Foto:
Foto:
Zbor Capell Occento, Utrecht
Miguel Proneša, pianist iz Brazilije

Bachova maša
V cerkvi sv. Jakoba so 12. 8. nastopili nizozemski glasbeniki: Zbor Capella Occento in Arion, ansambel za staro glasbo. Izvedli so eno manjših Bachovih maš iz leta 1735 in žalno odo, ki jo je skladatelj napisal leta 1727 ob pogrebu poljske kraljice Christiane Eberhardine.

Zbor Capella Occento je bil ustanovljen leta 1996 v Utrechtu, nizozemskem cerkvenem središču s pomembnim glasbenim izročilom. V preteklih letih si je utrdil svoj ugled z izvedbami skladb Brittna, Poulenca in Schuberta. Izvaja pa tudi dela holandskih skladateljev od renesanse in baroka do našega časa.

Zbor od njegove ustanovitve dalje vodi Chris Pouw. Slednji je študiral muzikologijo na univerzi v Utrechtu in zborovsko dirigiranje na konservatoriju v Amsterdamu. Izpopolnjeval se je pri Kurtu Thomasu in na raznih mojstrskih tečajih. Zdaj vodi več zborov v Utrechtu.
Ansambel Arion je mlad ansambel, specializiran za staro glasbo, ki jo izvaja na stare inštrumente. Skupino sestavlja dvajset inštrumentalistov in pevcev, ki imajo vsi visoko glasbeno izobrazbo, izvajajo pa dela znanih skladateljev, pa tudi neznano glasbo baroka in zgodnjega klasicizma.

Brazilski pianist v Križevniški cerkvi
Miguel Proenša
sodi med najbolj ugledne brazilske umetnike. Rojen je bil v mestu Quarai v državi Rio Grande do Sul, potem pa se je preselil v Rio de Janeiro. Na svoji tridesetletni izvajalski poti je kot solist in kot komorni glasbenik prepotoval vso domovino in velik del sveta ter nastopal skupaj s številnimi pomembnimi umetniki.

Proenša posebno skrb posveča izvedbam brazilske glasbe. Pridobil pa si je sloves enega najboljših interpretov klavirskih del Heitorja Villa-Lobosa. Te bo poleg interpretacije del Chopina in Schumanna predstavil tudi na odru Križevniške cerkve, 13. 8. ob 20.30.

V naslednjih dneh bodo med drugimi sledili še koncert fagotista Zorana Miteva in pianista Hinka Haasa, Verdijeva opera Dva Foscarija v izvedbi SNG Opere in baleta Maribor in pod dirigentskim vodstvom Nella santija ter koncert New Swing in Golden Gate Quarteta.