Foto:
Foto:
Mini teater: Rjavko (Volk in kozlički)


Na Primorskem se bodo predstavili lutkarji iz držav, ki imajo lutkarsko kulturo na visoki ravni. Program festivala je namenjen predvsem mladim.

Festivalski Vrtiljak se je začel 31. 8. ob 19.00 pred dvorcem Coronini v Šempetru s predstavo Volk in kozlički ljubljanskega Mini teatra.

Skozi cel teden se bo v Novi Gorici, na Dobrovem v Goriških brdih in v Šempetru pri Gorici zvrstilo sedem predstav v izvedbi lutkarjev iz Slovenije, Češke, Hrvaške in Bolgarije.

Na festivalu bo nekaj novih, nekaj pa tudi starejših predstav. Program je letos v duhu klasičnih lutkovnogledaliških tem. Med klasičnimi avtorji, ki jih uprizarjajo na festivalu, sta brata Grimm v različnih priredbah predstav Volk in kozlički, Sneguljčica, Trnuljčica in Rdeča kapica.

Med raziskovalne predstave pa spadajo Mačke na vročih splitskih strehah v izvedbi splitskega lutkovnega gledališča Licem u lice ter predstavi Jajce in Trije bratje na letečih krožnikih v izvedbi gledališča Vosto 5 iz Prage.

Lutke so v znamenju mednarodnega sodelovanja
Lutkovna prireditev je del širšega mednarodnega festivala lutkovnih gledališč srednjeevropskega prostora Puppet festival Alpe Adria. Letošnja, že dvanajsta, izdaja festivala je v znamenju mednarodnega sodelovanja, pri čemer se iz italijanske Gorice del programa seli v Novo Gorico.

Ljubitelji lutk lahko v Gorici, Novi Gorici, Šempetru pri Gorici, v kraju Romans d'Isonzo in v Gradežu do 6. septembra spremljajo več kot deset premiernih uprizoritev in več kot petdeset predstav in kulturnih dogodkov, ki so vezani na lutkarstvo srednje Evrope.

Italijanski organizatorji poudarjajo dobro sodelovanje s Primorskim dramskim gledališčem. Za prihodnje leto napovedujejo razširitev festivala na celotno Vipavsko in Soško dolino, saj se zavedajo pomena vstopa Slovenije v EU in novega skupnega goriškega prostora, ki bo spet postal središčni prostor Evrope.

Program:
1. 9. ob 10.00, PDG - Mestna galerija, Nova Gorica, Divadlo Vosto 5, Praga: Jajce,
ob 10.30, grad Dobrovo, Mini teater, Ljubljana: Volk in kozlički.
2. 9. ob 10.00, PDG - Mestna galerija, Nova Gorica, Divadlo Vosto 5, Praga: Jajce,
ob 10.15, PDG, Nova Gorica, Licem u lice, Split: Mačke na vročih splitskih strehah.
3. 9. ob 10.00, dvorana v Šempetru pri Gorici, Zagrebačko kazalište lutaka: Rdeča kapica.
4. 9. ob 10.00, PDG, Zagrebačko kazalište lutaka: Trnuljčica.
5. 9. ob 10.00, dvorana v Šempetru pri Gorici, Theater MM, Sofija: Sneguljčica,
ob 16.00, KD Nova Gorica, Lutkovno gledališče, Maribor: Sneguljčica.