Foto:
Foto:

Žirija - dr. Aleš Erjavec, Blaž Peršin in Tomaž Kolarič - je letošnjo nagrado dodelila akademski kiparki Metki Takač Kavčič iz Maribora za malo plastiko Ljubezen na zadnji pogled ali Metkino nabodalo.

Podelili tudi odkupne nagrade
Prejemnika dveh odkupnih nagrad sta kiparja Jirži Bezlaj in Metoda Crnkovič. Odkupne nagrade prispevajo podjetja AC-Intercar, Mobitel in Gorenje.

Županjino nagrado je uvedla nekdanja ljubljanska županja Vika Potočnik, njen sestavni del pa je možnost v času naslednje razstave pripraviti samostojno avtorsko predstavitev v Mestni hiši.

Kiparska razstava galerije Latobia
Na kiparski razstavi, ki jo že sedmo leto zapored organizira galerija Latobia, letos sodeluje 27 kiparjev po izboru dr. Aleša Erjavca. Ti so prispevali kipe iz različnih materialov, bodisi male plastike - visoke med 30 in 50 centimetrov - bodisi večja dela, ki po višini presegajo 185 centimetrov.

Ljubezen na zadnji pogled
Tema letošnje razstave - ljubezen na zadnji pogled - se nanaša na pesem Charlesa
Baudelairja
z naslovom A une passante, v kateri pesnik pripoveduje o tem, kako se je zaljubil v mimoidočo žensko. Ta se je, tik preden je izginila za vogalom, obrnila, njuna pogleda sta se za trenutek srečala, pesnik se je ob tem zavedel, da je vanjo neskončno zaljubljen.

Nemški filozof Walter Benjamin je nato v tridesetih letih 20. stoletja glede tega prizora pripomnil, da tu ni šlo za ljubezen na prvi, pač pa na zadnji pogled.

Poleg nagrajencev pa še
Preostali avtorji, ki sodelujejo na razstavi, so še Aleksandra Gruden, Anda Klančič, Boštjan Drinovec, Boštjan Kavčič, Borut Korošec, Boštjan Novak, Ciril Hočevar, Iztok Maroh, Lovro Inkret, Lučka Koščak, Martina Bastarda, Matejla Belle, Metod Frlic, Mišo Knez, Mateja Ocepek, Metka Zupanič, Nataša Skušek, Polona Maher, Silvije Arc Popovič, Stjepan Mihičič, Saba Skaberne, Sonja Tavčar Skaberne, Tomaž Kolarič, Urša Toma in Zoran Srdič.