Foto:
Foto:

znižanje deleža normiranih stroškov znotraj avtorskih honorarjev, in sicer z dosedanjih 40 na 20 ali celo samo 10 odstotkov.

Sprememba bo prizadela predvsem avtorje knjig, slik, grafik, kipov in izvirnih skladb, prevajalce, igralce, glasbenike, režiserje, scenografe, arhitekte ter druge.

Dohodninaod 90 odstotkov avtorskega honorarja
Ti bi morali po novem tako plačevati dohodnino od 90 odstotkov avtorskega honorarja in ne več od 60 odstotkov, kot do sedaj. Kot opozarjajo podpisniki protestnega pisma, to pomeni vse slabše pogoje za kulturno ustvarjanje v Sloveniji.

Leta 1990 nič obdavčeno, zdaj pa 8,5-odstotni davek
Pri tem je treba upoštevati še, da leta 1990 umetniško delo, knjiga, slika, glasbeno delo, leposlovni prevod ipd. sploh ni bilo obdavčeno. Kmalu po osamosvojitvi je bil uveden petodstotni prometni davek, tega so nato povišali na osem odstotkov, sedaj pa velja 8,5-odstotni davek.

Kot še izpostavljajo kulturniki, pri celotnem protestu ne gre toliko za sama finančna sredstva kot bolj za princip, da država ne spodbuja kulturne ustvarjalnosti.

Prav država je namreč dopustila, da so se avtorski honorarji v 12 letih po osamosvojitvi znižali vsaj za 50 odstotkov, zdaj pa jih želi še bolj obdavčiti in s tem še znižati, so še zapisali v pismu.

Država naj ne izvede načrtovane obdavčitve
Z javnim pismom so predstavniki društva slovenskih pisateljev, ZDSLU-ja, arhitektov, urbanistov, likovnikov, prevajalcev in dramskih umetnikov, državo pozvali, naj ne uvede načrtovane spremembe davčne obremenitve honorarjev.