Foto:
Foto:
Janez Bitenc



Povezava preteklosti in prihodnosti
Festival Sanje želi povezati preteklost s prihodnostjo; preteklost predstavljata edini najstarejši slovenski tramvaj, ki je še pred sto leti vozil po Ljubljani, in slovenska etno glasba, ki jo bodo na festivalu občinstvu približali mladi, manj znani, a zato kakovostni glasbeniki. Prav ti pa so prihodnost festivala.

Glasbeni in otroški program
Na raznih koncertih bodo svoja najnovejša dela med drugim predstavili tudi Bogdana Herman, interpretatorka ljudskih pesmi, Tomaž Pengov, kantavtor Jani Kovačič, Ljoba Jence, Melita Osojnik, Uršula Ramoveš, ženski tercet Trina, skupina Lira iz Bolgarije, glasbeniki Trotoart iz Beograda.

Pester izbor koncertov in drugih glasbenih nastopov dopolnjuje še druga rdeča nit festivala, to je otroški program. V tem velja izpostaviti otroške glasbene delavnice, te pripravlja znani pisatelj za otroke Janez Bitenc.

Odprti mikrofon za otroke
Kot je otroški del festivala predstavil Janez Bitenc, se bodo otroci pod njegovim mentorstvom lahko naučili pravljico in se jo nato naučili tudi zapeti. Znani pisatelj je za te delavnice pripravil osem glasbenih pravljic.

Organizator še dodaja, da so na te delavnice, ki bodo potekale od 18. do 19. ure, vabljeni vsi otroci. Izkušnje pa kažejo, da se teh delavnic navadno udeležijo otroci, ki jih starši pripeljejo že večkrat zapored. Otroci, ki radi (sami) ustvarjajo, se tako lahko prijavijo na Mikrofon Cin Cin in sodelujejo na festivalu.

Še gledališki in literarni večeri
Poleg teh pa bodo na festivalu svoje mesto pod soncem dobile še gledališke uprizoritve, med drugim bo na ogled tudi lutkovna igrica z instrumenti Barka okrog sveta. Večere bodo popestrili še literarni večeri, med temi velja omeniti tudi pogovor z zmagovalcem vileniškega srečanja.

Obisk vseh prireditev je brezplačen, festival pa bo trajal do 15. septembra. Kot še izpostavljajo organizatorji, bo posebej zanimivo v drugi polovici avgusta in v prvi polovici septembra, za tedaj pripravljajo prav poseben izbor glasbenih dogodkov.