Foto:
Foto:
Delo Damjana Kocjančiča

Predstavitev je pripravila Mestna galerija Ljubljana. Na razstavi v Črni gori bo sodelovalo enajst slikarjev, štirje kiparji in pet fotografov srednje in mlajše generacije.

Med izbranimi umetniki so tudi Dušan Fišer, Arven Šakti Kralj, Črtomir Frelih, Žiga Kariž, Damjan Kocjančič, Paola Korošec, Herman Pivk in Silvester Plotajs Sicoe.

Razstavo spremlja katalog. V njem je direktor Mestne galerije Ljubljana Aleksander Bassin med drugim zapisal, da je iz zasnove razstave razvidno, da se velik del sodobnih slovenskih umetnikov še vedno opira na tradicijo modernistične prakse.

V galeriji so pri izboru zavestno pozornost namenili klasičnim medijem, izpustili pa so na elektronski sliki temelječe nove vizualne medije, ki zahtevajo ločeno predstavitev. Pri izboru kiparjev so v Mestni galeriji dali prednost najmlajši generaciji.

V okviru sodelovanja med omenjenima institucijama naj bi drugo leto sledila predstavitev črnogorskih avtorjev v Ljubljani.

Dosedanje sodelovanje med Slovenijo in Črno goro je v zadnjih treh letih potekalo v obliki razstav posameznikov, med njimi kiparja Moma Vukoviča, skupine IRWIN ter slikarja Rajka Todoroviča - Todorja.