Foto:
Foto:

Sodišče med razlogi za svojo odločitev navaja, da bi bile z izdajo prepovedi pravice avtorjev še bolj kršene. Slednji namreč v tem primeru ne bi prejeli nobenega honorarja, izgubili pa bi tudi pravico do zahteve le-tega.

Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije o prepovedi oddajanja glasbenih neodrskih del bi tako pravice avtorjev kršilo, ne pa varovalo.

Združenje SAZAS je organizacija za kolektivno zaščito avtorskih pravic, ki so jo ustanovili glasbeni avtorji leta 1993. Temeljni razlog za ustanovitev je bila množična uporaba avtorskih del, za katero so avtorji po zakonu upravičeni do ustreznega nadomestila.

Osnovna naloga SAZAS-a je, da na podlagi Zakona o avtorski in sorodnih pravicah in pooblastil domačih avtorjev ter na podlagi pogodb o medsebojnem zastopanju s tujimi avtorskimi društvi od tistih, ki pri svoji dejavnosti javno uporabljajo glasbena dela (uporabniki), pridobi avtorske honorarje in jih posreduje ustreznim avtorjem doma in v tujini.