Foto:
Foto:
Radio Slovenija 3, program Ars
Festival Radovljica 2003, srednjeveški dan

Neskončni življenjski cikel bodo glasbeniki poskušali interpretirati z glasbo srednjega veka, renesanse in baroka. Festival pa bo tudi prizorišče prve koncertne predstavitve klavikorda pri nas. Festival pod umetniškim vodstvom Tjaše Krajnc bo večinoma potekal v radovljiški graščini in cerkvi sv. Petra, letos pa se prvič seli tudi v gorenjsko prestolnico, kjer bo 18. 8. v cerkvi sv. Kancijana koncert francoske skupine Clement Janequin.

Neskončni krog življenja in ljubezni
Prepletanje stare in nove glasbe ponazarja tudi prvi koncert festivala, na katerem bodo nastopili mednarodno priznani ameriški kontratenorist Derek Lee Ragin in inštrumentalni ansambel Florilegium iz Velike Britanije. Izvajali bodo poznobaročno glasbo Handla in Vivaldija ob boku sodobni skladbi japonskega skladatelja Išija, ki so ji poimenovali Neskončni krog življenja in ljubezni.
Posebnost festivala, ki vsako leto ponuja odmeven program in nastope mednarodno priznanih izvajalcev organizira pa ga Društvo ljubiteljev stare glasbe iz Radovljice, so izvirna stara glasbila. Glasbila, kot so klavikord, fidula, rebek, bodo vdihnila življenje dvanajstim sodobnim skladbam.

Radio Slovenija posnel koncerte
Svojevrstno prepletanje stare in sodobne glasbe in poustvarjanje novih skladb za izvirna zgodovinska glasbila, ki je prek let postalo zaščitni znak radovljiškega festivala, bo posnel tudi Radio Slovenija, ki bo letos že sedmič sodeloval pri snemanju festivalskih koncertov, posnetke pa bo posredoval tudi Evropski radijski zvezi.

Obiskovalci bodo lahko poleg treh tujih slišali tudi dve praizvedbi naročenih skladb slovenskih skladateljev Tomaža Sveteta in Bora Turela. Svete bo predstavil glasbeno dramatizacijo poezije A. Debeljaka, Turel pa prvo slovensko elektroakustično delo s kljunasto flavto. Pri ustvarjanju Turelovega dela je sodeloval tudi Radio Maribor, poslušalci tega radia pa bodo lahko tudi prvi slišali radijsko predvajanje omenjenega dela.

Srednjeveški dan v Radovljici
Prireditve, povezane s festivalom, so se začele že v nedeljo, ko je radovljiško staro mestno jedro zaživelo v pretekli podobi. Sejemski dan, na katerem so obiskovalci lahko spoznavali stare slovenske obrti, so odprli srednjeveški vitezi, vrhunec dneva pa je bil lokostrelski turnir.

Program (koncerti bodo ob 20. uri)
12. 8., graščina, Radovljica, koncert skupine Florilegium (Velika Britanija) s kontratenorjem Derekom Leejem Raginom (ZDA).
13. 8., graščina, Radovljica, Johann Sonnleitner, Stefan Müller (oba čembalo, klavikord); prva koncertna predstavitev klavikorda v Sloveniji.
14. 8., graščina, Radovljica, The Palladian Ensemble (Velika Britanija).
16. 8., graščina, Radovljica, Johannette Zomer (sopran), Egidius Kwartet, Michiel Ten Houte De Lange (tenor), Arthur Schoonderwoerd (klavir) (Nizozemska).
18. 8., cerkev sv. Kancijana, Kranj, Ensemble Clement Janequin (Francija).
19. 8., cerkev sv. Petra, Radovljica, La Reverdie (Italija).
21. 8., graščina, Radovljica, La Risonanza (Italija).
22. 8., graščina, Radovljica, Mateja Bajt, Pija Brodnik, Domen Marin, Emanuel Schmelzer Ziringer (Italija).
24. 8., graščina, Radovljica, Dolcissimo Sospiro z Jill Feldman (sopran) (Italija, Švica, Nemčija).
25. 8., Linhartova dvorana, Radovljica, Renaidanse, Dolcissimo Sospiro (Švica, Velika Britanija, Italija, Ukrajina, Slovenija).