Foto:
Foto:
Charles Bronson

Igralec, ki se je proslavil predvsem z vlogani molčečega in razmišljujočega junaka, je po večletnem bolehanju za Alzheinerjevo boleznijo umrl za posledicami dolgotrajne pljučnice.

Bronson se je kot Charles Buchinski 3. 11. 1921 v Ehrenferdu v Pensilvaniji rodil litovskim priseljencem. Čeprav je kot edini od 15 otrok končal srednjo šolo, je skupaj z brati delal v premogovnikih in pomagal vzdrževati družino. Po končani 2. svetovni vojni je nadaljeval šolanje na umetniški akademiji v Philadelphii.

Igralski debut je doživel s filmom You're in the Navy Now režiserja Henryja Hathawaya. Nato so sledile manjše in večje vloge, vse do leta 1960, ko se je proslavil z vlogo Bernarda v filmu Veličastnih sedem.

Gledalci se ga bodo spomnili tudi po vlogah, ki so sledile: leta 1963 je kot Danny Velinski zaigral v filmu Veliki pobeg, leta 1967 pa v filmu The Dirty Dozen.

Po velikem uspehu z omenjenimi filmi je Bronson za nekaj časa odšel v Evropo. Tam je s kultnim režiserjem vesternov Sergiem Leonejem posnel še eno filmsko klasiko Bilo je nekoč na divjem zahodu.

Po vrnitvi v Ameriko je zaigral seriji filmov Michaela Winnterja Smrtna želja. Filmi o arhitektu Paulu Kerseyu, ki mu ugrabijo ženo in hčerko, je usodno vplival na filmsko podobo Bresnona kot hladokrvnega nasilneža.

Nekateri drugi bolj ali manj znani filmi, v katerih je Bronson - prejemnik nagrade zlati globus za najbolj priljubljenega igralca na svetu leta 1971 - še zaigral, so Hard Times, From Noon Till Three in The Evil That Men Do.