Foto:
Foto:



V približno 50-letni karieri je Townsend napisal več kot 200 pesmi, spisal in produciral je tudi rhythm and blues hit Finally Got Myself Together (I'm A Changed Man) iz leta 1974, ki je postal številka 1. "Preprostost pesmi je tisto, kar je naredilo njegove pesmi večne. Ed sploh nikoli ni mislil, da bi lahko postal tako priljubljen," je dejal Clyde Otis, Townsendov prijatelj (po selitvi v Los Angeles) in predsednik Clyde Otis Music Group.

Precej znan pa je tudi po pesmi Let's Get It On iz leta 1973, ki je močno vznemirila javnost. Menili so, da je pesem, ki jo je zapel Marvin Gaye, preveč kontroverzna, avtor pa je trdil, da gre le za razumevanje življenja.

Townsend se je rodil 16. aprila 1929 v Fayettevillu v ameriški zvezni državi Tennessee. Kot otrok je začel peti, ko se je pridružil cerkvenem zboru v cerkvi, kjer je pridigal njegov oče. V Los Angeles se je preselil sredi 50. let 20. stoletja, kmalu zatem pa začel sodelovati z omenjenima Kingom in Jamesovo.

Ed Townsend je bil poročen z Janice, s prvo ženo Cherrigale imata sinova Davida in Michaela ter hčerko Kathryn Griffin. Ima še brata Earla in sistro Helen McDonald, po tri pastorke in vnuke in enega pravnuka.