Foto:
Foto:
Izsek iz dvodelnega filma o olimpiadi, 1937, režija Leni Riefenstahl

Leni Riefenstahl so več deset let po koncu druge svetovne vojne nekateri povezovali z nacistično oblastjo. V zadnjem času pa njene filme vse bolj cenijo bolj stvarno in glede na njihovo kakovost, bolj kot za vsebinsko se zanimajo za estetsko plat njenih delih.

Ameriška revija Time je umetnico, rojeno 22. 8. 1902 v Berlinu, kot edino žensko uvrstila med sto najbolj vplivnih in impresivnih umetnikov 20. stoletja.

Leni Riefenstahl je študirala slikarstvo in umetniško pot začela kot plesalka. Pozneje se je posvetila igri, filmski režiji in produkciji ter reportažni fotografiji. Za dokumentarec Zmagoslavje volje je leta 1935 v Benetkah prejela zlato medaljo, leta 1937 pa še zlato medaljo na svetovni razstavi v Parizu.

Nagrade filmu o olimpiadi
Film v dveh delih o olimpiadi Praznik narodov in Praznik lepote je leta 1937 v Parizu prejel zlato medaljo, v Benetkah leto pozneje je prejel prvo nagrado, Mednarodni olimpijski komite mu je leta 1939 namenil olimpijsko nagrado, leta 1956 pa je bil uvrščen še med deset najboljših filmov na svetu.

Reportaže in potapljanje
Posebnost njenega dela so tudi reportaže o afriških Nubah, ki so jih objavile ugledne evropske revije, med drugim tudi Stern, The Sunday Times Magazinme, Paris Match in The Sun. Fotografije s potovanj je objavila tudi v monografskih publikacijah.

Umetnica se je pri 71 letih starosti lotila tudi potapljanja in fotografiranja vznemirljivega podvodnega sveta. Posnetke je izdala v knjigah The coral gardens, The wonders under water idr. Navdušena cineastka se je okrog Kokosovih otokov potapljala celo stara 94 let, snemala pa je morske pse.