Foto:
Foto:

mednarodni festival novega filma. Prikazanih bo 158 filmov, od tega 37 celovečercev.

Festival želi splitskemu občinstvu predstaviti novejša svetovna dela, ki nastajajo zunaj mainstreama, tehnično in programsko pa so usklajena z dosežki novih medijev.

Projekcije bodo razdeljene na filme, video, nove medije, posebne selekcije in na retrospektivne programe.

Med drugim si bo na festivalu mogoče ogledati tudi kratki film Listening britanskega igralca in režiserja Kennetha Branagha in kontroverzni dokumentarec The Gift Louise Hogart, ki govori o namenskem okuževanju z virusom HIV.

V video konkurenci organizatorji med drugim opozarjajo na delo Jazz Kristijana Jenka, v konkurenci novih medijev pa sta velike pozornosti deležna Peter Sinclair in G. H. Hovagimyan, ki z delom Rant/Rant Back/Back Rant problematizirata digitalno procesirano komunikacijo in njene vplive na običajne standarde jezika, zaznave in komunikacije med ljudmi.

Organizatorji so program festivala sestavili na podlagi neposrednih vabil pomembnim avtorjem, deloma pa prek natečaja, kamor je prispelo okrog 1.000 filmov.

Posebno nagrado bo festival podelil avtorskemu in življenjskemu paru Jean Marie Strauba in Daniele Huillet. Avtorja sta od svojih začetkov v 60. letih in naprej veliko prispevala k razvoju umetnosti gibljivih sličic.