Foto:
Foto:
Kathleen McCalla

Eno najbolj priljubljenih opernih del so si obiskovalci za 5.800 sit lahko ogledali 21. 8. ob 20.30 na odru Križank.

SNG Opera in balet Maribor s tujimi gosti
Tosco je posebej za LPF pripravil ansambel mariborske Opere in baleta. Slednjemu so se pod dirigentskim vodstvom Stefana Pellegrina Amata pridružili mednarodno uveljavljeni glasbeni umetniki.

V vlogi Fiore Tosce bo tako nastopila Kathleen Mc Calla, Maria Cavaradossija bo upodobil Božidar Nikolov, vlogo barona Scarpia pa bo odpel Mauro Augustini. Eno najbolj znanih italijanskih oper je režiral Laurent Debourgknecht.

Stefano Pellegrino Amato je svojo umetniško pot začel kot dirigent v Verdijevi operi Rigoletto, nato pa dirigiral na opernih festivalih v Asconi v Švici, v Guadalajaru v Mehiki in v Limi v Peruju. V Mariboru je doslej dirigiral opere Otello, Aida, Tosca, Don Carlos, Turandot in Nabucco.

Laurent de Bourgknecht je bil rojen v glasbeni družini v Fribourgu v Švici. Učil se je klavirja in violine, na univerzi pa je diplomiral iz prava. Leta 1995 ga je Sergio Fontana, umetniški vodja opernega festivala v Avenchesu, povabil za asistenta režije in od takrat je šla njegova umetniška pot strmo navzgor.

Kathleen Mc Calla je svojo umetniško pot začela kot lirska sopranistka v Mozartovih operah, sledile so vloge Violete v Traviati, Michaele v Carmen, Olimpije v Hoffmannovih pripovedkah in Alice v Falstafu. Na koncertnem odru je največ priznanj požela pri izvedbah Verdijevega Requiema, Rossinijevega oratorija Stabat mater, Händlovega oratorija Mesija in Beethovnove Devete simfonije.

Božidar Nikolov je bil pet let član dunajske Državne opere, odtlej pa deluje kot svobodni umetnik. med drugim je nastopal v opernih hišah v Frankfurtu, Stuttgartu, Hannovru in Düsseldorfu, svoje najboljše vloge pa je odpel v opetah Traviata, Rigoletto, Aida, Don Carlos in la Boheme.

Mauro Augustini je svojo umetniško pot začel kot Scarpia v Tosca, kasneje pa se je uveljavli predvsem kot dramski baritonist in specialist za Verdijeve vloge. Tako je pel v operah Attila v Lizboni ter Moč usode v Kanadi, v Nabuccu in Trubadurju je nastopil v Riu de Janieru, v Trubadurju in Carmen v Tokiu.

Opera Tosca bo sklenila osrednji, 51. Ljubljanski poletni festival; v 47 dneh si je vse prireditve - koncerte, razstave in druge dogodke - ogledalo več kot 44 tisoč obiskovalcev.