Foto:
Foto:

Letošnji bookerjevi nominiranci so Clare Morrall, Margaret Atwood, Zoe Heller, Monica Ali, D. B. C. Pierre in Damon Galgut.

Med deli, ki so jih izbrali izmed 117 naslovov, so kar trije prvenci. Prvič pa so se v ožji izbor uvrstile kar štiri pisateljice. Vsi pisatelji, ki so prišli v ožji izbor, dobijo nagrado v višini 2.500 britanskih funtov.

Nominiranci
S prvenci so v ožjem izboru Monica Ali z delom Brick Lane, D. B. C Pierre z romanom Vernon God Little in Clare Morrall z Astonishing Splashes of Colour.

Drugi trije nominiranci so priznana kanadska pisateljica Margaret Atwood, ki je nagrado dobila že pred tremi leti, tokrat z delom Oryx and Crake, britanska kolumnistka Zoe Heller s knjigo Notes on a Scandal in južnoafriški pisatelj Damon Galgut z delom The Good Doctor.

V oči bode tudi ime, ki ga ni na seznamu. V širši izbor se je namreč uvrstilo delo Yellow Dog svetovno znanega pisatelja Martina Amisa, ki pa letos žirije ni prepričalo.

Žirija
Žirijo, ki bo izbirala letošnjega dobitnika prestižne nagrade, sestavljajo predsednik žirije, pisatelj in literarni kritik, John Carey, pisatelj in literarni kritik A. C. Grayling, novinarka Rebecca Stephens, romanopiska Francine Stock in literarni kritik D. J. Taylor.

Bookerjeva nagrada velja za enega največjih priznanj za kakovost literarnih del. Nagrado, vredno 50.000 funtov, bodo v londonskem British Museumu podelili 14. oktobra.