Foto:
Foto:
Zubin Mehta
Marjana Lipovšek

Poznavalci orkester uvrščajo med deset najboljših na svetu. Solistka večera je bila priznana slovenska mezzosopranistka Marjana Lipovšek, ena najbolj cenjenih poustvarjalk Mahlerjeve glasbe, ki je za svoje interpretacije Mahlerjevih pesmi in simfonij že prejela zlato medaljo mednarodnega združenja Gustava Mahlerja.

Program
Na odru Gallusove dvorane so gostujoči umetniki izvedli deli Gustava Mahlerja Pesmi za umrlimi otroki za alt in orkester, kjer je nastopila Lipovškova, in Simfonija št. 7 v e-molu.

Vrhunski orkester na odru CD-ja
Izraelski filharmonični orkester že vse od svoje ustanovitve leta 1936 združuje vrhunske glasbene ustvarjalce. Zaradi odličnih izvedb je orkester tudi dobil neuradno ime orkester solistov. Na leto pripravi več kot dvesto koncertov in redno gostuje v abonmajskih sezonah vseh večjih izraelskih mest. V preteklosti so orkester večinoma sestavljali umetniki iz Rusije in Združenih držav Amerike, zdaj pa v njem igra več kot polovica umetnikov, ki so rojeni in so se šolali v Izraelu.

Zubin Mehta
Zubin Mehta velja za enega največjih dirigentov, širšemu občinstvu pa je postal znan predvsem z nastopi skupaj s tremi tenorji. Mehta je glasbeni direktor Izraelske filharmonije od leta 1969, leta 1981 pa je bil na to mesto imenovan dosmrtno. Umetnik si je vedno prizadeval premostiti vrzeli med različnimi kulturami in glasbenimi žanri. Kot dirigent filharmoničnega orkestra iz Los Angelesa je tako leta 1971 sodeloval tudi s Frankom Zappo, junija 1994 pa je s člani Sarajevskega simfoničnega orkestra izvedel Mozartov Rekviem na ruševinah sarajevske narodne knjižnice. V Ljubljani je leta 1960 že dvakrat nastopil s Slovensko filharmonijo.

Marjana Lipovšek
Slovenska mezzosopranistka Marjana Lipovšek ima stalno mesto na najzahtevnejših in najprestižnejših svetovnih odrih. Že kmalu po študiju v Ljubljani so sledili uspešni debiji v milanski Scali in državni operi iz Münchna. Kot solistka Lipovškova nastopa pod taktirko svetovno priznanih dirigentov in orkestrov, kot so na primer berlinski, dunajski in londonski filharmonični orkester, orkester Bostonske filharmonije in drugi. Leta 1993 je bila imenovana za bavarsko komorno pevko, tri leta pozneje pa ji je ta naslov podelilo tudi mesto Dunaj. S ciklom Pesmi za umrlimi otroki je Lipovškova gostovala že na mnogih znanih odrih, zdaj pa se bo predstavila tudi na velikem odru ljubljanskega Cankarjevega doma.