Foto:
Foto:


Kar 60 odstotkov filmov na festivalu bo iz zunaj angleško govornega območja.

Festival bo odprl film Barbarske invazije Kanadčana Denysa Arcanda, ki je bil premierno predvajan že v Cannesu, sklenil pa film Danny Deckchair avstralskega avtorja Jeffa Balsmeyerja.

V Torontu pričakujejo prihod številnih zvezdnic in zvezdnikov, med njimi Nicolasa Cagea, Nicole Kidman, Denzla Washingtona in Meg Ryan. Z njihovim obiskom si mesto obeta turistični preporod, saj je Toronto imel veliko škodo zaradi epidemije sarsa.

Na festivalu bodo gostovali še Anthony Hopkins, Sean Penn, Val Kilmer, Cate Blanchet, Tim Robbins, Isabella Rossellini in Omar Sharif. Ridley Scott bo predstavil režijsko različico Aliena z doslej neobjavljenimi kadri, Francis Ford Copolla pa bo sodeloval na okrogli mizi o svojem filmu One from the Heart iz leta 1982.

Po besedah direktorja festivala Piersa Handlinga je zanimanje zvezdnikov priznanje mednarodni pomembnosti festivala.

Toronto je za Cannesom največja filmska tržnica. Tja naj bi se te dni na lovu za potencialnimi uspešnicami zgrnilo kakih 300 potencialnih kupcev in distributerjev. V nasprotju z nekaterimi drugimi mednarodnimi festivali na torontskem delijo le priznanja občinstva.