Vandalizirana Deklica z dežnikom je bila pospremljena še z rdečim napisom King Robbo, Sivi duh pa s prav tako rdečim napisom Team Robbo (slov. Ekipa Robbo).

Deklica z dežnikom pred vandalskim posegom. Foto: AP
Deklica z dežnikom pred vandalskim posegom. Foto: AP

Londonski incident v letu 2009
Leta 2014 umrli King Robbo je bil namreč prav tako britanski ulični umetnik, s katerim je imel Banksy medijsko precej odmeven rivalski odnos. Spor med umetnikoma je izviral iz incidenta v letu 2009, ko naj bi Banksy v Londonu preslikal eno od del King Robba, ki ga je ta ustvaril leta 1985, poroča portal Art News.

Stvaritvi v New Orleansu iz leta 2008
Banksyjevi poslikavi v New Orleansu izvirata iz leta 2008. Sivi duh je upodobitev moškega, ki s sivo barvo prekriva rože. Druga pa prikazuje deklico, ki z roko sega izpod svojega dežnika, pri čemer se poslikava najverjetneje nanaša na orkan Katrina, ki je leta 2005 hudo prizadel to mesto, znano sicer po svojem sproščenem življenjskem slogu in posebnem čaru.

Poslikave kot vir tolažbe in navdiha
Carlos Fundora
, ki je dejaven kot vodnik ogledov stvaritev ulične umetnosti v New Orleansu, je že bolj ali manj očistil rdečo barvo z obeh Banksyjevih stvaritev. "Obstajajo ljudje, ki preprosto ne marajo Banksyja, pa tudi taki, ki uničevanje njegovega dela vidijo kot način, da si ustvarijo ime. Vendar pri ohranjanju teh poslikav zame sploh ne gre za Banksyja. Prebivalci New Orleansa so letos zaradi pandemije izgubili veliko in ta javna umetniška dela so za mnoge vir tolažbe in veselja," je povedal Fundora za New York Post.

Za Banksyja precej dejavno leto 2020
Sicer pa se je Banksy v preteklem letu precej pogosto oglašal s svojimi novimi stvaritvami, ki so se nanašale prav na stanje, v kakršno je pahnila svet pandemija covida-19. Njegovo zadnje dokumentirano delo prikazuje kihajočo žensko ob strani hiše v njegovem rodnem Bristolu v Angliji.