Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj pripravljajo Likovno društvo Kranj, ZDSLU, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Gorenjski muzej, Layerjeva hiša – Carnica in Klavdij Tutta. Foto: Likovno društvo Kranj
Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj pripravljajo Likovno društvo Kranj, ZDSLU, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Gorenjski muzej, Layerjeva hiša – Carnica in Klavdij Tutta. Foto: Likovno društvo Kranj

Festivalski katalog
je dostopen na
tej povezavi
.

10. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj, ki poteka pod umetniškim vodstvom Klavdija Tutte, so odprli v petek na kranjskem Glavnem trgu, sklenil pa se bo 26. oktobra. To je največji likovni festival v Sloveniji, na katerem se predstavlja več kot 100 avtorjev iz 26 držav Evrope, Azije in Južne Amerike, piše na spletni strani VisitKranj.

Festivalska nagrada za družino Zelenko
Dogajanje je odprl pohod po galerijah ter podelitev priznanj in nagrad festivala. Letošnjo nagrado na temo festivala je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) podelila družini Zelenko – Karlu Zelenku, Roku Zelenku in Nini Zelenko. V galerijah so ob tem razstavljena dela avtorjev, ki so bili nagrajeni na mednarodno uveljavljenih likovnih manifestacijah, Prešernovih nagrajencev in nagrajencev prejšnjih izvedb festivala.

10. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

Filozofiji zena zapisano ustvarjanje
V okviru festivala so v kranjski Mali galeriji med drugim na ogled dela japonskega umetnika Toshihira Hamana (1937), v čigar umetniškem izrazu je poudarek na filozofiji zena. Izdelal je koncept, pri katerem je zajel nasprotja, ki jih v svoji likovni umetnosti spaja: tradicijo in sodobnost, Zahod in Vzhod, konkretno in abstraktno. "Hamanovo slikarstvo predstavljajo podobe, ki so vezane tako na preteklost, sedanjost in prihodnost. Njegova dela so zaznamovana z okoljem, kjer se stikata duh in oblika," je umetnikovo delo opisala umetnostna zgodovinarka Ana Debeljak.

Mušičeve grafike v Mali galeriji
Prav tako v Mali galeriji je posebna razstava posvečena grafičnim delom Zorana Mušiča (1909–2005), prvega slovenskega modernističnega umetnika, ki se je uveljavil tudi na Zahodu.

Na osrednji mednarodni razstavi v prostorih Gorenjskega muzeja so na ogled umetniška dela avtorjev iz prostora Alp in Jadrana in na splošno iz Evrope. Predstavlja se tudi mednarodni fotografski in videoizbor.