Documenta 15 se je odvila leta 2022, naslednja izvedba pa bo med 12. junijem in 19. septembrom 2027. Foto: EPA
Documenta 15 se je odvila leta 2022, naslednja izvedba pa bo med 12. junijem in 19. septembrom 2027. Foto: EPA

Novi šestčlanski odbor oziroma izbirno komisijo sestavljajo Yilmaz Dziewior, Sergio Edelsztein, N'Goné Fall, Gridthiya Gaweewong, Mami Kataoka in Yasmil Raymond. Z izjemo enega imajo vsi za sabo že kuriranje vsaj enega večjega bienala, piše Art News. Documenta v Kasslu v Nemčiji, ki se odvije vsakih pet let, je sicer ena najpomembnejših razstav sodobne umetnosti na svetu.

Trojica članov novega odbora (Dziewior, Edelsztein in Raymond) deluje v Nemčiji, za razliko od prejšnje sestave, v kateri ni bilo niti enega takega imena. Posebej je izpostavljeno, da je v odboru tudi Izraelec Edelsztein – gre za gesto, ki je predstavljena kot odgovor na dogajanje okoli Documente 15 v letu 2022, ki se je spopadala z raznolikimi obtožbami o antisemitizmu. V predhodnem odboru je sicer bila tudi izraelska umetnica in filozofinja Bracha Lichtenberg Ettinger, ki pa je odstopila kot odgovor na situacijo, s katero se je soočil Izrael po napadu Hamasa 7. oktobra lani.

Yilmaz Dziewior in Yasmil Raymond sta v Nemčiji dobro poznani imeni na področju kulture, prvi po vodenju Muzeja Ludwig v Kölnu, druga pa po vodenju muzeja Portikus in slavne umetniške šole Städelschule v Frankfurtu do začetka tega leta. Sergio Edelsztein, ki deluje med Berlinom in Tel Avivom, je bil dolgoletni direktor in glavni kustos telavivskega Centra za sodobno umetnost, ki ga je tudi soustanovil. N'Goné Fall je bila prej uredniška direktorica Revue Noire, afriški umetnosti posvečene pomembne revije. Gridthiya Gaweewong je umetniška vodja umetniškega centra Jim Thompson v Bangkoku, Mami Kataoka pa direktorica muzeja umetnosti Mori v Tokiu.

V Nemčiji trenutno "ne obstaja prostor za odprto izmenjavo idej"
Šesterica je tako zdaj nadomestila svoje predhodnike, ki so novembra lani kolektivno odstopili. Nedolgo po tem, ko je odbor zapustila Bracha L. Ettinger, je indijski pesnik umetnostni kritik, kulturni teoretik in kurator Ranjit Hoskote postal predmet polemik, potem ko so nemški mediji znova objavili informacijo, da je leta 2019 podpisal izjavo gibanja BDS, ki si prizadeva za končanje izraelske okupacije. Hoskote je nato odstopil zaradi besa, ki ga je sprožilo to (vnovično) razkritje, saj omenjeno gibanje v Nemčiji velja za antisemitsko.

Sorodna novica Po odstopu enega člana zaradi podpore gibanju BDS odstop celotnega odbora Documente

Preostala četverica članov odbora (Simon Njami, Gong Yan, Kathrin Rhomberg in María Inés Rodríguez) se je po odhodu Hoskoteja odločila za kolektivni odstop. V izjavi, ki so jo objavili, so nekateri izmed njih utemeljili svoj odstop v ozračju, ki so ga opisali kot "čustveno in intelektualno ozračje pretiranega poenostavljanja kompleksnih realnosti" v povezavi z obtožbami o antisemitizmu pri Documenti. A njihov odhod ni bil povezano samo z zaskrbljenostjo glede podpore gibanju BDS, temveč z večmesečno razpravo o upodobitvah antisemitskih klišejev v delih, ki je pristalo na Documenti 15 v kuratorstvu indonezijskega kolektiva Ruangrupa, je poročal Deutsche Welle (DW).

V izjavi so zapisali še, da ima "Nemčija izrazito družbeno in politično odgovornost" ter da se "skrb vzbujajoči znaki globoko zakoreninjenega antisemitizma znova kažejo po vsem svetu" in jih skrbi, da je bilo to vprašanje "zlorabljeno za javnomnenjsko politiko". Nadalje so poudarili še, da v trenutnih okoliščinah ne verjamejo, da "v Nemčiji obstaja prostor za odprto izmenjavo idej ter razvoj kompleksnih in niansiranih umetniških pristopov, ki si jih umetniki in kustosi Documente zaslužijo."

Odstop prav vseh članov odbora je le še povečal bojazen, da si Documenta morda nikoli ne bo opomogla od razprtij leta 2022, ki so spodbudile nadzor nad umetninami, deležnimi očitkov, da vsebujejo antisemitske podobe in propalestinsko politiko. Vodstvo je v tem tednu zagotovilo, da se bo naslednja Documenta, načrtovana za leto 2027, vendarle zgodila – kot je navedeno na spletni strani, se bo odvila med 12. junijem in 19. septembrom 2027.

Ministrica za kulturo Claudia Roth je v povezavi z Documento pozvala k spremembam njene strukture na način, da bi imela nemška vlada večji vpliv. Foto: Reuters
Ministrica za kulturo Claudia Roth je v povezavi z Documento pozvala k spremembam njene strukture na način, da bi imela nemška vlada večji vpliv. Foto: Reuters

Pomisleki, kakšna bo Documenta 16, ki se bo odvila leta 2027
A kljub tem zagotovilom so izjave vodstva sprožile pomisleke, kakšna bo naslednja izvedba. Čeprav Documenta ne bo uveljavila kodeksa ravnanja za svojega prihodnjega umetniškega direktorja, je napovedana razširitev nadzornega odbora, ki bo vključeval večjo zastopanost mesta Kassel in zvezne dežele Hessen. A se bo od naslednjega umetniškega vodje zahtevalo, da spregovori o "svojem razumevanju spoštovanja človekovega dostojanstva in o tem, kako naj se to zagotovi na razstavi, ki jo bo kuriral."

Generalni direktor Documente Andreas Hoffmann je o novem odboru oziroma izbirni komisiji dejal: "Prepričan sem, da bo strokovna in večperspektivna sestava nove komisije za ugotavljanje skladnosti vodila do v prihodnost usmerjenega predloga za umetniško vodstvo. To postavlja temelje, da bo mednarodni svet umetnosti znova poznan in dobrodošel gost v Kasslu." Napovedana je tudi vzpostavitev znanstvenega svetovalnega odbora strokovnjakov, še piše Art News.

Prizadevanja ministrice za kulturo za večji vpliv vlade na Documento
Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth je ob dogajanju, povezanem z Documento 15, pozvala k spremembam strukture te velike razstave, tako da bi imela vlada večji vpliv. Ministrica je pozvala k "jasno določenim in dogovorjenim" odgovornostim. Umik nemške vlade iz nadzornega sveta Documente leta 2018 in ohranitev financiranja iz zveznega proračuna sta bila po njenih besedah "huda napaka", je poročala nemška tiskovna agencija DPA.