Na dražbi bodo tudi portreti, ki so zadnjega pol stoletja krasili stene Westminstrske palače, kamor so bili dani na dolgoročno izposojo. Foto: EPA
Na dražbi bodo tudi portreti, ki so zadnjega pol stoletja krasili stene Westminstrske palače, kamor so bili dani na dolgoročno izposojo. Foto: EPA

Na prodaj so tudi portretne miniature iz znamenite zbirke Pohl-Ströher.

Po poročanju spletnega portala Art Daily so pri avkcijski hiši Sotheby's s spletnimi dražbami začeli leta 2017, med pandemijo novega koronavirusa pa so se izkazale za izjemno pomembno platformo tako zanje kot tudi za kupce.

Zbirko Clarendon je zasnoval državnik in zgodovinar Edward Hyde. Bil je svetovalec Karla II., leta 1661 mu je bil podeljen naziv grof Clarendon. Kot pomemben mecen umetnosti je zbral izjemno zbirko portretov tako zgodovinskih osebnosti kot tudi svojih slavnih sodobnikov. Do danes se je iz zbirke ohranilo le sedem portretov. Zadnjega pol stoletja so krasili stene Westminstrske palače, kamor so bili dani na dolgoročno izposojo.

Od zelo formalnih podob do podob razorožujoče intimnosti
Zbirko portretnih miniatur Pohl-Ströher je oblikovala znanstvenica, geologinja, zbirateljica in mecenka muzejev Erika Pohl-Ströher (1919–2016) skupaj s svojim možem Gerhardom Pohlom. Zbiratelja sta portretne miniature strastno zbirala skoraj štiri desetletja in ustvarila eno najboljših zbirk na svetu. Na dražbi bodo ponudili 70 del iz njune zbirke, od zelo formalnih podob do podob razorožujoče intimnosti. Po pisanju spletnega portala gre za izjemna dela vodilnih umetnikov pomembnih nacionalnih šol 16., 17., 18. in 19. stoletja.

Tihožitja, mestne vedute in krajine
Izjemno močno skupino bodo na dražbi predstavljala tudi tihožitja, pa tudi mestne vedute in krajine. Med tihožitji spletni portal med drugim izpostavlja tihožitje s pticami, insekti in cvetjem, ki ga je naslikala ena zgodnejših znanih renesančnih umetnic Orsola Maddalena Caccia, med vedutami pa pogled na beneški Trg sv. Marka, ki ga je ustvaril eden izmed naslednikov Canaletta, še pišejo na portalu ArtDaily.