Klavdij Tutta. Foto: Likovno društvo Kranj
Klavdij Tutta. Foto: Likovno društvo Kranj

Umetnika, ki živita in delata v Kranju, je združenje Societe Academique Arts-Sciences-Lettres de France nagradilo za umetniško delo in širjenje likovne kulture med narodi. Posebna strokovna komisija vsako leto izbira med velikimi ustvarjalci in izjemnimi posamezniki z različnih področij – glasbe, literature, zgodovine, znanosti in drugih –, izbrancem pa nato podeli platinasta, zlata, srebrna, bronasta ter druga priznanja.

Glede na to, da nista francoska državljana, je nagrada slovenskima umetnikoma še večja čast, so sporočili iz kabineta župana Mestne občine Kranj.

"To je res izjemna čast in zavidanja vreden uspeh, ki samo še dodatno potrjuje kakovost in pomembnost likovnega ustvarjanja Klementine Golija in Klavdija Tutte," so besede župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca povzeli v sporočilu za javnost. "Res smo lahko odkrito ponosni, da sta si za svoj domicil za ustvarjanje izbrala prav Kranj in da ob tem s prizadevnim delom v Likovnem društvu Kranj predajata svoje znanje, izkušnje in motivacijo za ustvarjanje tudi drugim kranjskim likovnikom. Iskreno jima čestitam za vrhunski dosežek, s katerim sta ime Slovenije znova ponesla zunaj njenih meja."

Klementina Golija. Foto: Likovno društvo Kranj
Klementina Golija. Foto: Likovno društvo Kranj
Klavdij Tutta. Foto: Likovno društvo Kranj
Klavdij Tutta. Foto: Likovno društvo Kranj

Klementina Golija je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje končala podiplomska študija grafike in slikarstva ter znanje izpopolnjevala po vsem svetu, od Milana do Bostona in New Yorka ter Pariza. Umetnica je sodelovala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, junija s pregledno razstavo Več kot pogled v Gorenjskem muzeju. Prejela je številna priznanja in nagrade tako na državni kot mednarodni ravni, leta 2007 tudi nagrado Mestne občine Kranj.

Klavdij Tutta dela in živi v Novi Gorici in Kranju. Imel je več kot 200 samostojnih razstav, maja tudi v Kranju. Sodeloval je na več kot 350 skupinskih razstavah doma in po svetu. Med nagradami, ki jih je prejel, izstopajo tiste z mednarodnih bienalov v Ljubljani, Barceloni, Seulu, Cadaqesu, Beljaku. Prejel je tudi nagrado ZDSLU – Hypo Alpe Adrie Bank, Bevkovo nagrado za življenjsko delo na področju slikarstva in plaketo občine Ajdovščina za razvoj mednarodne likovne delavnice Slovenija, odprta za umetnost. V Kranju, kjer je ena gonilnih sil Likovnega društva Kranj, je prejel veliko Prešernovo plaketo za področje kulture.

Francoski priznanji za Klementino Golija in Klavdija Tutto