Lindov portret meščana. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Lindov portret meščana. Foto: Pokrajinski muzej Maribor

"Marsikatero delo Eduarda Linda pa žal poznamo zgolj iz pisnih virov. To lahko spremenite vi. Je morda naslikal portret vašega prednika?" so zapisali v muzeju in dodali, da želijo za razstavo zbrati čim več podatkov o njegovih delih, ki niso v muzejski zbirki.

Lind ni zmeraj podpisoval svojih slik
"Če imate doma Lindovo delo, vas vljudno prosimo, da stopite v stik s Pokrajinskim muzejem Maribor. Z veseljem bomo vaše delo zabeležili v evidence arhiva. Morda pa nam boste dovolili, da vaše delo tudi razstavimo na občasni razstavi?" so še zapisali.

Slikar ni zmeraj podpisoval svojih platen, občasno pa se signature pojavijo desno ali levo spodaj na slikah. Podpisoval se je kot Ed. Lind ali zgolj kot Lind.

Priljubljen meščan in cenjen slikar
Iz pisnih virov je mogoče razbrati, da je bil Eduard Lind v Mariboru priljubljen meščan in cenjen slikar. Ustvaril je številne portrete uglednih meščank in meščanov, od katerih se jih je nekaj ohranilo v zbirkah Pokrajinskega muzeja Maribor in Pokrajinskega arhiva Maribor.

Javni poziv za pomoč pri iskanju del Eduarda Linda. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Javni poziv za pomoč pri iskanju del Eduarda Linda. Foto: Pokrajinski muzej Maribor

Ustvaril je tudi oljno sliko Križanega, ki je bila leta 1869 nameščena v novozgrajeno evangeličansko cerkev. Znanih pa je tudi nekaj njegovih slik krajin, je zapisala Valentina Bevc Varl iz Pokrajinskega muzeja Maribor v prispevku Življenjska pot slikarja Eduarda Linda (1827–1904), objavljenem v reviji Kronika.

Pol stoletja življenja v Mariboru
Lind se je leta 1827 rodil v Hamburgu, konec leta 1855 se je naselil v Mariboru, kjer je ostal vse do smrti leta 1904. Med prva naročila v Mariboru naj bi sodila poslikava stropa mariborske kadetnice, zgrajene med letoma 1853 in 1856. V Mariboru se je vključil v evangeličansko skupnost in bil tudi član prezbiterija. Umrl je v popolni revščini in so ga pokopali na stroške evangeličanske skupnosti, je še zapisala Bevc Varl.