Na portretu je dolgoletni prijatelj Luciana Freuda Garech Browne. Foto: Sotheby’s
Na portretu je dolgoletni prijatelj Luciana Freuda Garech Browne. Foto: Sotheby’s

Londonska dražbena hiša Sotheby's bo prvič ponudila zgodnji portret britanskega slikarja Luciana Freuda, sicer vnuka slovitega psihoanalitika Sigmunda Freuda. Portret je manjšega formata, saj meri zgolj 18 krat 18 centimetrov. Vendar zanj velja, da gre za majhno, a hkrati veliko delo, saj se z njim Freud izkazuje kot portretist z izjemnim smislom za karakterizacijo modela.

Na sliki je po pisanju Art Daily upodobljen umetnikov dolgoletni prijatelj Garech Browne, ki je izhajal iz premožne družine Guiness. Bil je bil predan podpornik irske glasbe, poezije in kulture ter zadnji skrbnik posestva Luggala.

Lucian Freud na avtoportretu iz leta 2002. Foto: AP
Lucian Freud na avtoportretu iz leta 2002. Foto: AP

Boemski duh posestva Luggala
Gre za posestvo, ki ga je Brownov ded Ernest Guiness kupil kot poročno darilo za svojo hčer Oonagh v letu 1937. Freud je posestvo Luggala prvič obiskal sredi 40. let s svojo ženo Kitty, preden je leta 1952 pobegnil in se na skrivaj poročil z Brownovo sestrično Lady Caroline Hamilton-Temple-Blackwood. Portret je nastal na dotičnem posestvu, ko je bil Freudov burni drugi zakon v krizi. S Caroline sta se nato razšla v letu, ki je sledilo.

Delo bo na dražbi prvič, kar je za tako kakovosten portret iz zgodnjega obdobja Freudove kariere nekaj neverjetnega, je po pisanju portala Art Daily povedal poznavalec pri dražbeni hiši Sotheby's Tom Eddison in pri tem pohvalil Freudovo tehnično dovršenost, potrpežljivost in osredotočenost.

Ta redko razstavljena, a umetnostni zgodovini dobro poznana Freudova slika tako torej enakovredno pripoveduje o zgodovini posestva Luggala in o Freudovem ustvarjanju. Brownu je podelil nesmrtnost, saj ga je v zgodovino zapisal kot enega največjih mecenov umetnosti na Irskem, na portretu pa je ujel tudi duha boemske Luggale, meni Eddison.

Izjemno naturalistične študije aktov
Leta 1922 v Berlinu rojeni Lucian Freud velja za enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja, ki ga je umetnostna kritika pogosto označevala kot obsedenega slikarja mesa. Njegove študije aktov so izjemno naturalistične. Leta 1933 je z družino pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo, leta 1939 je dobil britansko državljanstvo. Umrl je leta 2011 v Londonu.

Portret Head of a Boy gre na dražbo pod streho londonske hiše Sotheby's 5. marca.