Posnetek z dražbe Rubensovega Portreta dame v Varšavi. Foto: EPA
Posnetek z dražbe Rubensovega Portreta dame v Varšavi. Foto: EPA

Platno, ki je bilo prodano na četrtkovi dražbi starih mojstrov pod streho dražbene hiše Desa Unicum, je bilo sploh prvo Rubensovo delo, ki se je pojavilo na poljskem trgu umetnin. Kot so po pisanju Associated Pressa (AP) sporočili iz dražbene hiše, ga je v prodajo dal britanski državljan.

Manjši izkupiček od pričakovanega
Pred dražbo je bila vrednost portreta temnolase ženske v razkošni črni žametni obleki ocenjena na od 18 do 24 milijonov zlotov (od 3,8 milijona do 5,1 milijona evrov).

Strokovnjaki ocenjujejo, da je Rubens to olje na platnu naslikal med letoma 1620 in 1625 s sodelovanjem svoje delavnice v Antwerpnu.

Rubensov avtoportret iz leta 1623. Foto: Wikipedia
Rubensov avtoportret iz leta 1623. Foto: Wikipedia

Žena, soseda ali dvorna dama
Po mnenju stroke bi bila lahko upodobljena njegova prva žena Isabelle Brant (1591–1626), s katero je bil poročen od leta 1609 do njene smrti. Drugi dve možnosti sta, da je to upodobitev članice draguljarske družine Duarte, sicer Rubensovih sosedov, ali pa dama s španskega kraljevega dvora.

V preteklosti je bilo platno med drugim v lasti sira Petra Lelyja, britanskega slikarja iz 17. stoletja. Na ogled javnosti pa je bilo nazadnje leta 1965, še navaja AP.

Tudi ugleden in premožen meščan
Peter Paul Rubens
se je rodil v kraju Siegen v Nemčiji kot sin protestantskih emigrantov. Po očetovi smrti leta 1587 se je preselil v Antwerpen. Od leta 1600 se je izpopolnjeval v Italiji, od leta 1608 pa je v Antwerpnu vodil slikarsko delavnico.

Rubens spada med glavne predstavnike flamskega baročnega slikarstva in je mojster velikih dinamičnih kompozicij, ustvarjenih v razkošnih toplih in žarečih barvah. Tematsko je bil vsestranski umetnik. Poleg tega, da je bil spoštovan slikar, je bil tudi ugleden, bogat meščan. Opravljal je diplomatske posle v Parizu, Londonu in Madridu. Umrl je v Antwerpnu leta 1640.