Muzej je za javnost odprt od 2. oktobra naprej, a so vse vstopnice za prve tri mesece že razprodane. Foto: Reuters
Muzej je za javnost odprt od 2. oktobra naprej, a so vse vstopnice za prve tri mesece že razprodane. Foto: Reuters
Nintendo obiskovalce popelje skozi 135-letno zgodovino podjetja; razstavili so redke konzole in prototipe, interaktivne igre in odprli tematski lokal z burgerji. Foto: Reuters
Nintendo obiskovalce popelje skozi 135-letno zgodovino podjetja; razstavili so redke konzole in prototipe, interaktivne igre in odprli tematski lokal z burgerji. Foto: Reuters

Včeraj je v bližini Kjota za obiskovalce vrata odprl novi Nintendov muzej, v celoti posvečen nostalgiji za klasičnimi videoigrami. Razstavili so vse svoje najbolj priljubljene igralne konzole skozi leta – na primer Famicom iz leta 1983, Nintendo 64 iz leta 1996 in Switch iz leta 2017 – in večino svojih slavnih iger.

Prostor v razstavnih prostorih so dobile tudi igrače, karte in drugi artefakti iz časov, preden je podjetje Nintendo postalo sinonim za videoigre. Nintendo je bil namreč ustanovljen daljnega leta 1889, kot podjetje za izdelovanje igralnih kart za igro hanafuda.

Pritlično nadstropje muzeja je bilo zastavljeno interaktivno: za obiskovalce so na razpolago komično predimenzionirane konzole in igralne karte, projicirane na tla pod njihovimi nogami, poroča britanski Guardian.

Obisk boste morali načrtovati vnaprej
Muzej je dom dobil v prostorih v kraju Uji, kjer je nekoč obratovala Nintendova tovarna; Uji je od središča Kjota oddaljen približno 20 minut vožnje z vlakom. Na dan bo lahko sprejel do dva tisoč obiskovalcev, kar je veliko manj od zanimanja zanj. Možnost za nakup vstopnic zainteresiranim ponujajo po ključu loterijskega izbiranja, stanejo pa približno 20 evrov za odraslega. Razprodane so za tri mesece vnaprej.

Kaj je muzej brez dobro založene trgovine s spominki? Foto: Reuters
Kaj je muzej brez dobro založene trgovine s spominki? Foto: Reuters
Pritlično nadstropje muzeja je zastavljeno interaktivno; obiskovalci lahko svoje virtualne kovance porabijo za različne igre. Foto: Reuters
Pritlično nadstropje muzeja je zastavljeno interaktivno; obiskovalci lahko svoje virtualne kovance porabijo za različne igre. Foto: Reuters

Se bodo Marievi oboževalci zgrinjali v Uji?
Leta 1969, ko so zagnali tovarno v Ujiju, so izdelovali še igrače in igralne karte, kar je bila takrat zlata kura podjetja. Po vzponu videoiger v sedemdesetih letih je podjetje staro tovarno predelalo v center za popravilo igralnih konzol in za storitve za stranke. "Upokojili" so jo leta 2016 in stavba nikoli ni veljala za turistično atrakcijo. Prefektura Kjoto trenutno obnavlja najbližjo železniško postajo, saj se pripravljajo na poplavo obiskovalcev iz Kjota.

Revitalizacija pozabljenega kraja
Oblikovalec iger in eden izmed vodilnih mož pri Nintendu, Šigeru Mijamoto, ki je znan predvsem kot "oče" serij iger o Mariu in Zeldi, je po lastnih besedah v sedemdesetih in osemdesetih pogosto obiskoval tovarno in je imel zdaj veliko besedo pri načrtovanju muzeja.

"To je kraj spominov," je povedal ob ogledu muzeja z novinarji. "Iskali smo način, kako bi ga ohranili, potem se je pojavil predlog: zakaj ga ne bi spremenili v muzej? Eden od kandidatov je bil tudi naš prvi sedež v Tobakaidu, a smo ocenili, da bo Uji dostopnejši, prav tako pa stoji v precej degradiranem območju. To je kraj, kjer je bila naša prva tovarna, tako da bi ga radi revitalizirali ... Radi bi združili moči z lokalno skupnostjo in muzej razvijali na tak način, da okoliškim prebivalcem ne bo v breme."

Del muzeja je posvečen
Del muzeja je posvečen "skromnim začetkom" podjetja, ki je najprej izdelovalo karte hanafuda, "cvetlične karte". V temu namenjeni sobi se obiskovalci lahko s pomočjo moderne tehnologije naučijo igrati tradicionalno igro. Foto: Reuters

Svoje skrivnosti bodo ohranili zase
Vsak obiskovalec ob obisku dobi deset virtualnih kovancev, ki jih lahko uporabi za interaktivne eksponate. Odprta je tudi delavnica hanafude, kjer se lahko naučijo izdelati lastne igralne karte, in seveda kavarna, ki ima tematsko ponudbo.

Atrakcija Super Nintendo World v kalifornijski izpostavi tematskega parka studia Universal. Foto: Reuters
Atrakcija Super Nintendo World v kalifornijski izpostavi tematskega parka studia Universal. Foto: Reuters

Podjetje Nintendo je med drugim slavno po tem, da neverjetno dobro varuje vse korporativne skrivnosti in podrobnosti o izdelovanju iger – zato ni presenetljivo, da v muzeju ne ponujajo vpogleda v to, kako so nastale posamezne igre ali igralne konzole, ali vsaj, kdo je sodeloval pri njihovem razvoju. Edino, kar morda šteje kot "pogled v zakulisje", je majhna postavitev različnih prototipov kontrolorjev.

Vse bolj priljubljena turistična niša
Na Japonskem so lokacije, povezane z zgodovino videoiger, vse bolj priljubljene turistične destinacije. Turisti se v Tokiu že desetletja zgrinjajo v četrt Akihabara, ki je natrpana s trgovinami z elektroniko, arkadnimi igrami, trgovinami z retroigračami, knjigarnami za mange in tematskimi lokali. Tematski park studia Universal v Osaki je pred kratkim odprl oddelek, posvečen Nintendu, tako imenovani Super Nintendo World. V večini velikih japonski mest boste našli restavracije, posvečene slavnim igram, kot sta denimo Final Fantasy ali Monster Hunter. V Inagiju načrtujejo tudi odprtje tematskega parka, posvečenega Pokemonom.

Za Mijamota je bistvo muzeja ohranjanje dediščine podjetja.
Za Mijamota je bistvo muzeja ohranjanje dediščine podjetja. "Upam, da bodo ljudje iz vseh teh izdelkov razumeli, kaj je Nintendo. Škoda bi bilo, če bi se na vsem tem samo nabiral prah v kakšnem skladišču." Foto: Reuters

Strategija "Cool Japan" nas bo navduševala za vse japonsko
"Podjetja, kakršno je Nintendo, so ogromnega pomena za Japonsko,"
je za Guardian pojasnil Bloombergov kolumnist Gearoid Reidy. "Kulturni izvozni izdelki in turizem so v simbiotičnem odnosu: turisti pridejo na Japonsko, morda tudi zato, ker jih zanima, reciva, Nintendo. Postopoma ponotranjijo nove trende, ki jih tukaj srečajo, in jih odnesejo nazaj v domovino. Pomislite samo na to, kako priljubljen je postal ramen v zadnjih nekaj desetletjih. Podjetja, kakršna so Sega ali Sanrio, ta hip krepijo naklonjenost do naše države. To je eden od ključnih razlogov za povečan obisk države, ki je sedemkrat višji kot še pred 20 leti."

Japonska vlada je junija letos predstavila strategijo Cool Japan, s katero nameravajo v prihodnjem desetletju početveriti tuje trge za svoje videoigre, mange, animeje in druge kulturne izdelke.