Adam Busiakiewicz se je ustavil na objavi fotografije, posnete na sprejemu v mestu Warwick v stavbi, v kateri je sedež okrožnega sveta grofije Warwickshire. A njegovega pogleda niso ujeli ljudje na posnetku, temveč umetnina, ki visi v ozadju. Poznavalsko oko je namreč na steni prepoznalo vrsto let pogrešani portret tudorskega monarha Henrika VIII. (1491–1547), piše CNN.

22 portretov, znanih kot serija Sheldon
Kot je sporočil, je med "naglim brskanjem" po omrežju X opazil platno "z značilnim obokanim vrhom" na steni v ozadju posnetka. Takoj se je spomnil na serijo 22 portretov, ki jih je v 90. letih 16. stoletja naročil lokalni politik in izdelovalec tapiserij Ralph Sheldon.

Ta je po besedah ​​Busiakiewicza naročil slike, večinoma portrete kraljev, kraljic in "pomembnih sodobnih mednarodnih osebnosti", da bi jih obesili v svojem domu v Warwickshiru, znanem kot Weston House. Celotna serija portretov ima obokane vrhove, saj so bili "nekoč vključeni v arhitekturni friz Long Gallery v Westonu", je še dejal raziskovalec likovne umetnosti.

Serija se je razpršila s prodajo na dražbah
Obokan vrh je "posebna značilnost serije Sheldon", okvir slike na fotografiji pa je "identičen z drugimi ohranjenimi primeri". Kralj Henrik VIII. na sliki drži meč in nosi klobuk s perjem – na enak način je upodobljen na gravuri, ki jo je leta 1839 ustvaril arhitekturni risar in graver Henry Shaw. Serija 22 portretov se je pozneje s prodajo na dražbah razpršila med več lastnikov in "večinoma ostaja neizsledena do danes", je za CNN sporočil Busiakiewicz.

Po objavi svoje teorije o izvoru slike je Busiakiewicz skupaj z lokalnim zgodovinarjem Aaronom Manningom obiskal njeno domovanje v Warwicku, da bi si jo ogledal od blizu. "Portret je velik in popolnoma v skladu z drugimi Sheldonovimi portreti," je še zapisal Busiakiewicz.

V telefonskem pogovoru za CNN je razkril, da to ni bilo prvo odkritje, do katerega se je dokopal zaradi družbenih omrežij. Leta 2018 je namreč po naključju naletel na platno, ki ga je prijatelj fotografiral na poroki in jo objavil na Instagramu. Na posnetku je bil portret, ki ga je identificiral kot delo umetnice Joan Carlile iz 17. stoletja.

Nekateri jih uporabljajo za gledanje videoposnetkov mačk ...
"Družbena omrežja so nora stvar, saj jih nekateri uporabljajo za gledanje videoposnetkov mačk in spremljanje dogajanja po svetu, potem pa ljudje, kot sem jaz, samo gledajo, kaj imajo ljudje obešeno na svojih stenah," je še dejal Busiakiewicz za CNN.

Predstavnik sveta grofije Warwickshire je za CNN sporočil, da sta Busiakiewicz in Manning stopila v stik z njimi glede slike in se dogovorila, da jo prideta pogledat. "Adam in Aaron sta si ogledala sliko v Shire Hallu in potrdila mnenje, da gre zagotovo za eno od naročil Ralpha Sheldona. Od tega odkritja je bila slika prestavljena v naš muzejski zbirni center, da bi omogočili nadaljnje raziskave," je sporočil.

Ni znano, kdo je naslikal serijo portretov
Busiakiewicz je za CNN povedal še, da identiteta slikarja ni znana, a da je ustvarjalec portretov "včasih imenovan The Sheldon Master". Zdaj poskuša ugotoviti izvor slike, za katero je znano, da ga je svet grofije pridobil šele leta 1951. Vendar je znano tudi, da obstajajo vrzeli v evidencah.

"Izvor je vedno zelo zapletena zadeva – včasih ga je zelo težko odkriti, zlasti ko se slike prodajajo zasebno. Vendar ni dvoma, da je to slika Henrika VIII. Ralpha Sheldona," je dejal. "Gledanje slik in posnetkov slik je moje življenje in je zelo zabavno, še posebej, če lahko na primer na neki način popraviš zgodovinsko napako. Slike, ki so spregledane, slike, ki niso tako cenjene, kot bi morda pričakovali," je še dejal Busiakiewicz.