Avtorica si je za videoinstalacijo, ki jo je naslovila Ent-, za izhodišče vzela to tridelno stvaritev nizozemskega renesančnega slikarja Hieronymusa Boscha (okoli 1450–1516) z osrednjim prizorom življenjskih skušnjav med upodobitvama raja in pekla.

Vrt zemeljskih naslad ... na stenah, tleh in stropu
Libby Heaney je mnenja, da bodo izjemno zapleteni kvantni računalniki spremenili svet in njegovo dojemanje. V skladu s tem je spremenila Boschevo mojstrovino, pri tem pa je uporabila tudi elemente, ki jih je naslikala. Ti so skenirani v animacijo, kjer se spreminjajo.

Delo se razvije v 360 stopinjah po stenah, tleh in stropu celotnega projektnega prostora. Za to je Libby Heaney oblikovala svetove nad in pod vodo, v katerih nastanejo bitja in strukture, se med seboj povežejo in znova raztopijo.

Porajajoči se vtisi virtualnih svetov
Instalacija se ponovi po približno 15 minutah, v tem času pa računalnik nenehno zagotavlja nove elemente. Tako avtorica ustvarja vtise virtualnih svetov, ki temeljijo na različnih ravneh zgodovine slikarstva.

Videoinstalacija je med 10. februarjem in 1. majem na ogled v projektnem prostoru Fundacije Ernst Schering v Berlinu, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Hieronymus Bosch: Vrt zemeljskih naslad. Foto: Wikipedia
Hieronymus Bosch: Vrt zemeljskih naslad. Foto: Wikipedia