Black Magic Woman, 2020 akril, kolaž/platno, 195 x 195 cm. Foto: Galerija Lek
Black Magic Woman, 2020 akril, kolaž/platno, 195 x 195 cm. Foto: Galerija Lek

Skočirjevi umetniški svetovi so skupki nenavadnih zgodb, v katerih se razumljive podobe združujejo z zagonetnimi, v prepletu pa se izrisujejo znane podobe, v katerih odmeva izročilo evropske likovne umetnosti, zlasti ustvarjanja iz prehoda iz 19. v 20. stoletje. Te prapodobe predrugači slikar v lastno likovno govorico in ostaja zvest svojemu slikarskemu svetu.

"Znotraj tega sveta se "vrtinčijo" njegovi različni nagibi in slikarska raziskovanja, ob katerih lahko občutimo slikarjevo svojevrstno hrepenenje po dosegljivem in večkrat tudi nedosegljivem v slikarstu," je v spremnem besedilu k razstavi zapisal kustos Iztok Premrov. Nadaljuje, da je v Skočirjevi ustvarjalnosti med tem, kar je vzvišeno, in tem, kar je povsem navadno ali vsakdanje, le drobna ločnica.

Tihožitje za Evo, 2015 akril, kolaž/platno, 67 x 80 cm. Foto: Galerija Lek
Tihožitje za Evo, 2015 akril, kolaž/platno, 67 x 80 cm. Foto: Galerija Lek

"Na njegovih slikah pogosto opazimo, kako si avtor prizadeva ustvariti lastno simboliko in s tem cilja na pretanjene pomene naslikanih likov ali celotnih prizorov. Pri nekaterih vzpostavlja nenavadno dramaturgijo, zdi se, da moramo vsekakor biti pozorni na naslove, ki jih avtor dodeli svojim podobam, z njimi nam poskuša olajšati "branje" uprizorjenih zgodb, kajti mnoge so zapletene in zavite v tančico skrivnosti."

V svojih platnih odstira umetnik skrivnosti lastnih radosti in bolečin, o katerih pripovedujejo realni in včasih nekoliko idealizirani liki. Te obda z nizom razumljivih podob, ki jih včasih povzdigne v svojevrstno vzvišeno lego. "Risbo, barvne komponente, kompozicijske prvine, številne likovne dodatke, na primer letrizme, nenavadno draperijo, poudarjene poglede nastopajočih likov zna Rudi Skočir spretno povezati v učinkovite in izrazno bogate prizore, v katerih ponekod prevladujejo lirični naglasi, drugje pa spet epski, vse to pa povezuje v eno čvrsta slikarska tvarina," še zapiše Premrov.

L'origine du monde / hommage à G. Courbet, 2021 akril, kolaž/platno, 85 x 200 cm. Foto: Galerija Lek
L'origine du monde / hommage à G. Courbet, 2021 akril, kolaž/platno, 85 x 200 cm. Foto: Galerija Lek

Rudi Skočir se je rodil leta 1951 na Kamnem pri Kobaridu. Leta 1977 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Zatem se je dve leti izpopolnjeval v slikarstvu pri profesorjih Janezu Berniku, Štefanu Planincu in Kiarju Mešku. V letih 1996, 2013, 2017 in 2019 je po nekaj mesecev bival in ustvarjal v Parizu na Cite Internationale des Arts. Od 1979 do 1987 je poučeval likovno vzgojo na vzgojiteljski šoli in umetnostno zgodovino na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji, po letu 1987 pa je začel delovati kot svobodni umetnik.

Posveča se slikarstvu, grafiki, mali plastiki in knjižni ilustraciji. Svoje delo je predstavil na 155 samostojnih razstavah in sodeloval pri 286 skupinskih predstavitvah doma in v tujini. Ilustriral je 60 knjig domačih in tujih ustvarjalcev. Sodeloval je na številnih druženjih in likovnih srečanjih doma in na tujem.