V Bežigrajski galeriji 1 je od danes (in še vse do konca junija) na ogled razstava umetnice mlajše generacije Nine Čelhar. Pod naslovom Osebna prebivališča združuje slike, ki so nastale med letoma 2013 in 2020.

Nina Čelhar, View, 2017, akril na platnu. Foto: Fotodokumentacija Nina Čelhar
Nina Čelhar, View, 2017, akril na platnu. Foto: Fotodokumentacija Nina Čelhar

Kot je ob razstavi zapisal kustos Miloš Bašin, smo ljudje nagnjeni k podcenjevanju pomena in vpliva okolja na naš značaj, obnašanje in mišljenje. Čeprav si tega velikokrat ne priznavamo, ima prostor, ki nas obdaja, na nas močan psihološki učinek: oblikuje nas tako kulturno kot osebnostno.

Zatohla soba slabi voljo do življenja
Ljudje smo čustvena bitja in emocionalen način zaznavanja okolja v nas zelo hitro vzbudi paleto intenzivnih učinkov – strah, srečo, mir, paniko, optimizem, depresijo. Tankočutno zaznavanje po kustosovem prepričanju zahteva premislek tudi pri obravnavi bivanjske arhitekture in kaže na pomen lepote.

Sorodna novica Bežne atmosfere: zadržano umirjena poetika Nine Čelhar

"Če na eni strani urejen in zračen prostor prebudi najboljšo verzijo nas samih in nudi podporo vsemu najbolj obetajočemu v nas, bo v zatohli, temni in razpadajoči se sobi naš duh upadel in zabetoniral vsa prej ohlapna sumničenja glede pomanjkljivosti našega življenja," je zapisal ob razstavi.

Če nas neka stavba pritegne, nas zato, ker smo v njej prepoznali vrednote, ki so nam blizu. Močna arhitektura nas ne naslavlja takšnih, kot smo, temveč kot bi želeli biti – uprizarja našo idealno verzijo, kar še posebno velja za kakovostno bivanjsko arhitekturo, je sklenil Bašin.

Nina Čelhar se je rodila leta 1990 v Postojni. Diplomirala je iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je končala še podiplomski študij slikarstva. Izpolnjevala se je na Visoki šoli za grafiko in knjižno umetnost v Leipzigu v Nemčiji. Pripravila je več samostojnih in sodelovala na številnih skupinskih razstavah v domovini in tujini. Živi v Pivki in Ljubljani.