Res, številni teh so kot vrhunski prepoznani v Sloveniji, ampak biti znan povsod "od Kopra do Lendave" pomeni biti spregledan. Verjetno je kje kak slovenski pop umetnik, ki uspešno prodaja "po tujini", ampak umetniško inferiorni izvajalci nas pač ne zanimajo.

Tule je sicer mogoče videti nekaj prodajnih realizacij za Mušiča.

Slikarja Marika Vicari in Jernej Forbici

Kot vidimo, je bila na primer ena od njegovih majhnih slik konjičkov z naslovom Cavallini (33 x 42 cm) letos prodana za malo manj kot 70.000 britanskih funtov. Mušič je mednarodno uveljavljen umetnik in je – to zdaj lahko rečemo – del evropske umetnostne zgodovine 20. stoletja. Popolnoma zasluženo, Mušič je vrhunski slikar.

Ampak v Sloveniji je živelo in delalo in še vedno živi in dela še nekaj slikarjev in kiparjev, ki po kakovosti nič ne zaostajajo za Mušičem pa nihče zunaj Slovenije ne ve za njih. Ob tem lahko na prste ene roke lahko naštejemo tiste slovenske vrhunske slikarje ali kiparje, ki živijo od svojega dela – ki torej prodajajo svoja dela na slovenskem trgu in od tega živijo – takih, ki bi živeli od prodaje na mednarodnem trgu pa (skoraj) ni.

Foto: Osebni arhiv Jerneja Forbicija
Foto: Osebni arhiv Jerneja Forbicija

Razen Jerneja Forbicija. Kot slišimo v prispevku, že od študija naprej živi od prodaje svojih del na mednarodnem prizorišču. Tu je še Suzana Brborović, ki je vrsto let živela in delala v Leipzigu in si (tudi) tam spletla mrežo občudovalcev svojega dela.
No, Forbici je, presenetljivo, spregledan v Sloveniji. Nekaj je res že razstavljal tudi "od Kopra do Lendave", ampak za slikarja tolikšne moči je to premalo.

Za spregledano lahko imamo tudi Anjo Jerčič Jakob, ki je sicer prav zdaj samostojno razstavljala v Bežigrajski galeriji številka dve. V zadnjih letih je bilo kar nekaj večjih skupinskih razstav, ki so serijsko prikazale kakovostno slikarsko produkcijo v Sloveniji zadnjih let, ampak Anje Jerčič Jakob ni bilo zraven. Pa gre za vrhunsko slikarko.
Imamo pa tudi absolutno prvakinjo v tej kategoriji, in to je Polona Petek.

Pri njenem delu gre za precej nenavadno in izvirno sintezo fotorealizma in impresionizma. Petkova se sicer udeležuje manjših umetnostnih sejmov po tujini, kjer tudi kaj proda, sicer pa te sijajne slikarke ne naše ne tuje umetnostne institucije preprosto ne zaznajo.