Tina Furlan je svoj sklop fotografij naslovila Just life. Foto: JSKD/Tina Furlan
Tina Furlan je svoj sklop fotografij naslovila Just life. Foto: JSKD/Tina Furlan

Zmagovalca natečaja so nagradili na odprtju fotografske razstave Fotovizije – Ravnotežje v koprskem razstavišču Libertas, na kateri so na ogled najboljše fotozgodbe, izbrane na letošnjem natečaju Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS (JSKD). Na razpis na temo ravnotežja, ki je potekal v okviru festivala mladinske kulture Vizije, je prispelo 25 fotografskih zgodb osnovnošolcev, dijakov in študentov. Žirija je v ožji izbor del uvrstila enajst fotozgodb, zasnovanih v različnih tehnikah.

Združevanja fotografije in ilustracije
Tina Furlan
je žirijo prepričala s pripovednim sklopom šestih fotografij z naslovom Just life, ki se odlikuje po eksperimentalnem pristopu združevanja fotografije in ilustracije. Žirija je v utemeljitvi nagrade med drugim zapisala, da je "mlada fotografinja v lirično obarvani fotozgodbi jasno ponazorila idejo ravnotežja, ki se kaže po eni strani kot iskanje duševne skladnosti v človeku, po drugi strani pa z deli opozarja na subtilno ravnovesje med človekom in naravo, ki spodbuja poglobljeno refleksijo tudi v gledalcu."

Fotozgodba Blaža Stantiča Kobala nosi naslov Melanholične misli. Foto: JSKD/Blaž Stantič Kobal
Fotozgodba Blaža Stantiča Kobala nosi naslov Melanholične misli. Foto: JSKD/Blaž Stantič Kobal

Narativno bogata vizualna pripoved
Blaž Stantič Kobal
pa je v svoji fotozgodbi z naslovom Melanholične misli vizualno interpretiral poezijo Dragotina Ketteja. "Fotograf je ustvaril pronicljivo in narativno bogato vizualno pripoved, v kateri se je osredotočil na prikaz krhkosti notranjega ravnovesja v osamljenem posamezniku. Duševno stanje neizmerne napetosti, ko se ravnotežje v človeku poruši, je prepričljivo vizualiziral predvsem s pomočjo optičnega učinka dvojne ekspozicije in uporabo različnih predmetov," so zapisali v utemeljitvi.

Poleg fotografij nagrajenih avtorjev so v Libertasu na ogled tudi naslednje fotozgodbe Balans Anje Papuge, Med vzponom in padcem Benjamina Kerčmarja, Boj za uravnovešenost Emme Zucca, Utrinki časa Jakoba Remarja, Ravnotežje v odsevih Jane Mervič, Na ozki liniji Janeza Jakoba Dremlja, Orehovo ravnotežje Neže Ferk, Mostovi Timoteja Žvikarta in Živali Vincija Oblaka.