Dimitrij Vrubel (1960–2022). Foto: EPA
Dimitrij Vrubel (1960–2022). Foto: EPA

Vrublova žena in umetniška partnerica Viktorija Timofeeva je sporočila, da je umetnik umrl zaradi srčnega napada, povezanega z okužbo z novim koronavirusom, poroča Art Daily.

Ruski umetnik je bil eden od 117 umetnikov iz 21 držav, ki so leta 1990 ob združitvi Nemčij prispevali svojo pečat na preostanek sicer že leto poprej porušenega Berlinskega zidu. Na zid je prislonil lestev in začel nanj v povečanih dimenzijah prenašati fotografijo, ki je leta 1979 obkrožila svet: predsednik SZ-ja Leonid Brežnjev je ob tridesetletnici NDR-a v znamenje komunistične solidarnosti na usta poljubil Ericha Honeckerja.

Umetnik je bil s popravljeno različico zadovoljen, češ, da je celo boljša od izvirne.
Umetnik je bil s popravljeno različico zadovoljen, češ, da je celo boljša od izvirne. "V dveh desetletjih sem postal boljši slikar," je po preslikavi že poškodovanega murala dejal za Spiegel leta 2009. Foto: EPA

Vrubel je pod poslikavo zapisal: Bog, pomagaj mi preživeti to smrtonosno ljubezen. Poslikava je postala simbol kritike nemoralnosti umirajočega sistema. "Bolj kot katero koli delo je simbol miroljubne zmage nad sumljivim imperijem zastarelih komunističnih voditeljev," je zapisal nemški časopis Spiegel leta 2009, ko so se odločili prenoviti propadajoče poslikave Berlinskega zidu. Berlinski dnevnik Tagesspiegel ga je oznanil za "simbol miru, ljubezni in veh vrst pregreh".

Poljub je bil eden od številnih podob, ki so zaživeli v okviru East Side Gallery, torej na delu Berlinskega zidu, ki ga niso porušili, ampak ga spremenili v ulično galerijo za mlade umetnike. Med vsemi je bila Vrublova poslikava najbolj poznana in postala ena najbolj fotografiranih muralov v Berlinu, njene reprodukcije pa preplavljajo vse mogoče turistične spominke, od majic, do skodelic in razglednic.

Vrubel je na steno prenesel fotografijo, ki jo je leta 1979 v Vzhodnem Berlinu posnel reportažni fotograf Régis Bossu, objavila pa jo je francoska revija Paris Match.
Kot se je ruski umetnik spominjal leta 2013, so se njegovi prijatelji čudili, da želi slikati na Berlinski zid, to relikvijo zaključene dobe, da pa je sam verjel v svojo idejo. "Nisem imel dvomov. Nadvse me je zabavalo."

"Ko sem prvič zagledal Berlinski zid, sem takoj vedel, kaj želim naslikati: Brežnjeva in Honeckerja je dejal leta 2013. "Sliko za Berlin. Za Nemce," je dodal v nekem intervjuju. Ko so poslikave zidu leta 2009 obnavljali, so ga, kot druge umetnike, povabili, da restavrira poslikavo. To je zaradi prenizkega plačila 3000 evrov najprej zavrnil, potem pa vseeno privolil. Po ženinih besedah je bilo to edino plačilo, ki ga je dobil za mural. "Ker gre za javno umetnost, ni imel avtorskih pravic nad delom in zato iz reprodukcij ni dobil niti centa."

Manj je znan drug Vrublov mural na Brlinskem zidu: delo z naslovom Hvala, Andrej Saharov. Foto: EPA
Manj je znan drug Vrublov mural na Brlinskem zidu: delo z naslovom Hvala, Andrej Saharov. Foto: EPA

Njegov Poljub je doživel številne kopije in variacije, v vlogi Brežnjeva in Honeckerja so se znašli tudi drugi voditelji. Ko je februarja Rusija napadla Ukrajino, se poslikavo začasno prekrili s platnom s podobo Gerharda Schröderja, ki objema Vladimirja Putina. Vrubel je napad Rusije na Ukrajino strogo obsojal in bil glasen kritik vojne. "Bil je zelo jezen, žalosten in osramočen," je dejala žena.

Dimitrij Vrubel se je rodil v Moskvi 14. julija leta 1960 v inženirski družini. Slikati je začel pri 15 letih, pozneje pa študiral na oddelku za grafično umetnost na Moskovskem državnem pedagoškem inštitutu V. I. Lenin. Ko je končal s poslikavo Berlinskega zidu, se je še istega leta vrnil v Moskvo, kjer sta z ženo leta 2001 predstavila koledar z 12 razpoloženji Vladimirja Putina. V zadnjem obdobju se je ukvarjal z virtualno realnostjo in ustvarjal prostore, ki so jih obiskovalci lahko opazovali skozi VR-očala. Po Timofeevinih besedah je v tem našel tisto, kar je dolga leta iskal: platno neomejenih dimenzij.

Serija 12 Putinovih razpoloženj. Foto: EPA
Serija 12 Putinovih razpoloženj. Foto: EPA

S prvo ženo, s katero se je poročil, ko je imel 18 let, je imel tri otroke. Z drugo ženo Timofeevo je imel sina. Za njim žalujejo hči Natalija in trije sinovi Mihail, Aleksander in Artemi ter trije vnuki.