Ankaranski občinski svet je sprejel zaščitne ukrepe, s katerimi želijo zaščititi naravne danosti Ankarana, Valdoltre, Debelega Rtiča in Lazareta. Foto: BoBo
Ankaranski občinski svet je sprejel zaščitne ukrepe, s katerimi želijo zaščititi naravne danosti Ankarana, Valdoltre, Debelega Rtiča in Lazareta. Foto: BoBo

Oblikovali naj bi ga približno dve leti. V tem času gradnja in promet z zemljišči v priobalnem pasu ne bosta mogoča.

Iz Ankarana, takrat še s statusom krajevne skupnosti, je že pred šestimi leti prišel poziv nepremičninskim posrednikom, gradbenikom in zainteresiranim kupcem, naj ne kupujejo zemljišč in naj ne gradijo, ker je to tvegano početje.

Nepremičnine na območju naselja so namreč v lasti Ankarana, čeprav jih je v prodajo ponujala občina Koper. Ta je zaradi javnega poziva celo tožila župana Ankarana Gregorja Strmčnika in od njega terjala 20.000 evrov odškodnine, ker naj bi krnil ugled občine in ji povzročal škodo. A na sodišču ni uspela.

Zdaj se v občini Ankaran temeljito pripravljajo na prostorsko načrtovanje, s katerim želijo ohraniti obalo in zelene površine. Strmčnik ob tem poudarja: "Urejanje prostora bo v Ankaranu temeljilo na najsodobnejših smernicah urbanističnih in drugih strok, ki so potrebne, da se prostor dejansko sodobno uredi, predvsem pa zavaruje."

Obenem so sprejeli zaščitne ukrepe, s katerimi želijo zaščititi naravne danosti Ankarana, Valdoltre, Debelega Rtiča in Lazareta. "To pomeni, da so obstoječi prostorski akti nekoliko omejeni oziroma da je njihovo izvajanje takšno, da bo treba pridobivati še dodatna soglasja. Seveda so določene dejavnosti še vedno omogočene, vendar so preprečene tiste morebitne gradnje, ki bi v vmesnem obdobju pokvarile ta prostor oziroma ga spremenile, tako da ga pozneje uveljavljeni prostorski načrt ne bi mogel več popraviti," pojasnjuje župan in napoveduje, da bodo občinski prostorski načrt predvidoma sprejemali čez dve leti.