Nova mestna atrakcija futurističnega videza bo imela predvsem povezovalno vlogo med Semedelo in Obalo ter mestom, poudarjajo na koprski občini. Foto: MMC RTV SLO
Nova mestna atrakcija futurističnega videza bo imela predvsem povezovalno vlogo med Semedelo in Obalo ter mestom, poudarjajo na koprski občini. Foto: MMC RTV SLO
false
Naložba bo stala okoli tri milijone evrov, potegovali pa se bodo tudi za evropski denar. Foto: MMC RTV SLO
false
Postavitev stolpa ne bo vplivala na klif ali na prometne tokove. Foto: MMC RTV SLO

Nova mestna atrakcija futurističnega videza bo imela predvsem povezovalno vlogo med Semedelo in Obalo ter mestom, poudarjajo na koprski občini. Olajšala bi gibanje tistim, ki težje premagujejo strmine, pa tudi drugim, ki bi se tako izognili gostemu prometu. Nove vsebine bi vdihnili tudi zapuščenemu spominskemu parku ob OŠ Antona Ukmarja, na vrhu hriba.

"Gre za to, da ni to samo dvigalo, kot smo predvideli, da se eno dviguje gor in eno dol, temveč da povezujeta dva nivoja mesta, da postane tudi neka kavarna na vrhu, razgledišče," je pojasnil arhitekt Matej Mljač. Naložba bo stala okoli tri milijone evrov, potegovali se bodo tudi za evropski denar.

V občini pa še vedno razmišljajo tudi o gradnji valobrana z novo plažo pri Žusterni - pa tudi o povezavi tega območja z minitrajektom do promenade in mesta.

Postavitev stolpa ne bo vplivala na klif ali na prometne tokove. Ti za zdaj ostajajo nespremenjeni. Že zdaj je jasno, da bodo do konca leta zaprli vozni pas, ki iz Kopra pelje mimo kampa Jadranka. Število vozil na obalni cesti se je po odprtju predora Markovec močno zmanjšalo. A pločevina mora povsem stran od morja, poudarjajo v Izoli.

"Ugotavljamo, da ima okoli 80 odstotkov vozil, ki se vozijo po obalni cesti, vinjeto. V tem trenutku se pogovarjamo, da bi na dan mobilnosti v juniju zaprli obalno cesto za vsa vozila," je dejal izolski župan Igor Kolenc.

Študija o lokalni vinjeti
25. maja bo potekel rok za oddajo ponudb za študijo o možnosti uvedbe lokalne vinjete, ki naj bi veljala na celotnem območju Slovenije. Študija, ki bi jo Dars moral izpeljati že lani, bo podlaga za dokončno odločitev ministrstva za infrastrukturo.

V Kopru bo stal 47-metrski stolp
V Kopru bo stal 47-metrski stolp