V Brežicah so pripravili že druge glasbene delavnice. Foto: Goran Rovan
V Brežicah so pripravili že druge glasbene delavnice. Foto: Goran Rovan
Mladi se urijo v igranju citer, harmonike in tamburice. Foto: Goran Rovan

Šestdnevne glasbene delavnice v organizaciji občine Brežice in tamkajšnjega Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino so privabile 45 mladih glasbenikov iz Slovenije, predvsem iz Posavja, drugi pa so prišli iz sosednje Hrvaške in Srbije. Ob delavnicah, ki so jih pripravili že drugo leto zapored, bodo izvedli tri koncerte.

Tako delavnice kot obisk koncertov so za vse brezplačni, ker je brežiška občina v okviru projekta Kulturna mreža jugovzhodne Evrope od Evropske komisije pridobila skoraj 200 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Tako ni kotizacije za udeležence, brezplačna sta tudi bivanje in prehrana v brežiškem mladinskem hotelu ter bogat spremljevalni program. Občina Brežice je prijaviteljica in nosilka tega projekta in je edina občina v Sloveniji, ki je bila že drugič uspešna na razpisu ter tako pridobila sofinancerska sredstva v višini 198.920 evrov.

Letošnje delavnice so posvetili trem inštrumentom: harmoniki, citram in tamburici. Umetniški vodja 2. glasbenih delavnic Daniel Ivša zatrjuje, da so te namenjene otrokom, ki želijo svoje znanje nadgraditi, in dodaja: "Posebnost teh delavnic je združitev teh treh inštrumentov, kar je nevsakdanja zasedba, za katero pa imam občutek, da se bo v prihodnosti še nadaljevala."

Z mladimi se ves teden ukvarja kar sedem mentorjev - Daniel Ivša in Uroš Polanec (harmonika), Anita Veršec in Tinka Vukić (citre) ter Anamarija Šimičić in Dragutin Križanić (tamburica). Ti so se predstavili na prvem koncertu pred brežiško mestno hišo, na drugem so se prav tako na glavni brežiški ulici predstavili udeleženci delavnic.

Na sklepnem koncertu na dvorišču brežiškega gradu se bodo nocoj predstavili trije orkestri – citrarski, tamburaški in harmonikarski. Ti orkestri bodo nastopili še združeno v skupni skladbi, ki jo je samo za to priložnost pripravil Matjaž Predanič, ki bo tej svojevrstni zasedbi tudi dirigiral. Udeleženci in mentorji na teh delavnicah so tako imeli možnost pridobiti mednarodne izkušnje in nova znanja, kar se jim bo nekoč zagotovo obrestovalo. Zagotovo pa so pridobili tudi nove prijatelje.

Za MMC Goran Rovan