Tak bo novi vrtec Mavrica v Brežicah. Foto:
Tak bo novi vrtec Mavrica v Brežicah. Foto:
Evropska sredstva bodo tudi za mednarodni projekt Kulturna mreža JV Evrope. Foto: Goran Rovan

Občina Brežice je na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo uspešno pridobila več kot 2,2 milijona evrov evropskih sredstev za gradnjo novega vrtca Mavrica v Brežicah. Zato je občina že objavila javno naročilo za izbor izvajalca za gradnjo in za njen strokovni nadzor. Začetek gradnje je načrtovan v maju, konec del pa v letu 2014. Pridobljena evropska sredstva bodo omogočila gradnjo novega vrtca, ki bo stal na območju dosedanjega in predstavlja eno največjih naložb brežiške občine v zadnjih letih.

Kot so sporočili iz Občine Brežice, se je ta že junija 2012 odzvala na javni poziv ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve »Regionalni razvojni program« in marca letos prejela sklep o sofinanciranju te naložbe. Finančno in logistično zahteven projekt gradnje je ocenjen na 5,6 milijona evrov (priprava projektne dokumentacije, gradnja, oprema), od tega bo predvidoma 4,6 milijonov evrov namenjenih za izvedbo gradbenih del.

Sočasno s postopkom javnega naročanja se je začelo tudi urejanje nadomestnih prostorov, kamor se bodo preselili oddelki vrtca in kjer bodo delovali do dokončanja gradnje vrtca. Strokovne službe občine in vodstvo vrtca so starše že seznanili z načrtovanimi dejavnostmi, redno pa bodo obveščali še naprej.

Evropska sredstva tudi za mednarodni projekt Kulturna mreža JV Evrope
Občini Brežice pa je kot edini slovenski občini in kot eni izmed treh slovenskih nosilnih partnerjev projektov uspelo pridobiti tudi evropska sredstva za sofinanciranje mednarodnega projekta. Gre za projekt »Kulturna mreža JV Evrope«, ki ga je Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) prepoznala kot pomemben projekt in mu namenila 200 tisoč evrov.

Med 476 prijavitelji je bila brežiška občina edina občina, ki je bila izbrana na razpisu Evropske komisije in bo tako za izvedbo tega projekta prejela maksimalen delež sofinanciranja - 200 tisoč evrov. Projekt bo omogočil obsežne promocijske dejavnosti, izvedbo mednarodnih glasbenih delavnic in organizacijo večjega kulturnega dogodka. Projektni partnerji so še: Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Dunavska mreža (Hrvaška), CTKU Kosta Abraševič (Srbija) in Stage art (Bosna in Hercegovina).

Projekt za občino ne predstavlja dodatnih stroškov, saj se lastni delež občine izkazuje z uveljavljanjem stroškov zaposlenih. Sicer pa je bilo na razpisu Evropske komisije uspešnih le 13 partnerjev iz Slovenije, med temi pa so le trije slovenski partnerju tudi nosilni partnerji, kar pomeni, da so pripravljali prijavo na razpis in bodo vodili izvajanje projektov.

Za MMC Goran Rovan