Podaljšana zapora ceste čez Predel jezi pristojne na bovški občini. Foto: BoBo
Podaljšana zapora ceste čez Predel jezi pristojne na bovški občini. Foto: BoBo
Predel še zaprt - namerno dejanje Italijanov?

Cesta čez prelaz Predel na italijanski strani ostaja zaprta čez prvomajske praznike, čeprav je italijanska družba za upravljanje cest (ANAS) iz Trsta napovedala, da jo bodo odprli konec aprila. Z občine Bovec so sporočili, da jim je ANAS pojasnil, da naj bi cesto zaradi preplastitve z asfaltno prevleko odprli šele v ponedeljek, 4. maja.

Z bovške občine so od 26. marca letos, ko so zaprli cesto, pri italijanski družbi večkrat preverjali, kdaj bo cesta znova prevozna. Do pred kratkim je ANAS zagotavljal, da bo cesta na italijanski strani sanirana in odprta najpozneje do 30. aprila, morda celo kakšen dan prej. Dva dni pred načrtovanim odprtjem ceste pa je italijanska družba sporočila, da bodo cesto odprli 4. maja.
Deželni načelnik družbe Giuseppe Ferrara je odločitev družbe o podaljšanju zapore podkrepil z navedbami, da so luknje na cesti, ki so nastale ob padcu skal na cestišče, preveč nevarne, da bi lahko sprostili promet in voznikom omogočili varno vožnjo.

Samovolja nekaterih italijanskih organov
Kljub pojasnilom ANAS-a na bovški občini menijo, da gre za ponovno samovoljo nekaterih italijanskih organov. Cesto bi lahko po njihovem mnenju odprli že pred časom, saj sami na cesti niso opazili nobenih lukenj. Zaprtje ceste po navedbah občine izkoriščajo za ureditev drugih odsekov, zadnje odločitve glede odprtja pa preprosto ne razumejo.

Na bovški občini so prav tako presenečeni nad odločitvijo, da bodo delavci ANAS-a preplastitev izvajali med prvomajskimi prazniki, saj do zdaj ob nedeljah in praznikih niso delali.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je za posredovanje na državni ravni poprosil poslanca Danijela Krivca, ki je stopil v stik z deželnim svetnikom Furlanije - Julijske krajine Igorjem Gabrovcem, za pomoč pa se je obrnil tudi na ministrstvo za zunanje zadeve.

Predel še zaprt - namerno dejanje Italijanov?