Teden cvička se bo v svoji 44. izvedbi predstavil v središču Trebnjega. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura
Teden cvička se bo v svoji 44. izvedbi predstavil v središču Trebnjega. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura
Teden cvička
Uvodno dejanje 44. tedna cvička bo povorka vinogradnikov. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura

pokroviteljstvom občine Trebnje, prireditev pa organizirajo tri domača vinogradniška društva - Trebnje, Čatež pod Zaplazom in Lisec Dobrnič.

Uvodno dejanje prireditve je bilo ocenjevanje vin na začetku aprila. Vinogradniki iz 32 društev Zveze društev vinogradnikov Dolenjske so v oceno dali 1.224 vzorcev vin, kar bo zagotovo letošnje največje ocenjevanje vin v Sloveniji in tudi širše. Desetina ocenjenih vin je prejela veliko zlato medaljo, to je še en dokaz več o izjemnem lanskem vinskem letniku.

Novi kralj cvička, ki bo okronan na odprtju prireditve v petek zvečer, je postal Franc Medle iz vinogradniškega društva Janez Trdina iz novomeške občine. Kraljevsko kapljico pa je pridelal na Tolstem Vrhu. Nagrajena vina, največ je cvičkov in modrih frankinj, pa tudi različnih zvrsti in sortnih vin do penin in predikatov, bo mogoče pokušati na prireditvenem prostoru, v degustacijskem prostoru in pri mobilnih hramih vinogradniških društev.

Za uvod povorka vinogradnikov
Osrednji del 44. tedna cvička se bo začel v petek popoldne s povorko okoli 1.300 vinogradnikov, opremljenimi s starimi vinogradniškimi pripomočki in opremo, skozi središče Trebnjega. Po uradnem odprtju bo sledilo kronanje novega kralja cvička, za ambasadorja cvička pa bosta imenovana nekdanji poslanec Tone Anderlič in nekdanji predsednik državnega sveta Tone Hrovat.

V soboto zvečer, ko bodo za zabavo poskrbeli Modrijani, se bo pred izborom nove cvičkove princese predstavilo slovensko vinsko kraljestvo. V nedeljo popoldne, ko bo v Trebnje pripeljal poseben cvičkov vlak iz Ljubljane, bodo nastopile glasbene skupine vinogradniških društev. Ves konec tedna bodo v Trebnjem in v okoliških krajih odprte kulturne ustanove, turistične kmetije in druge turistične točke, saj se Trebnje tudi skozi to prireditev želi uveljaviti na turističnem zemljevidu.

V spremljajočem programu množico obiskovalcev pričakujejo na 5. pohodu po Slakovi poti, ki ga bo v soboto, 7. maja, izvedlo društvo vinogradnikov Trška gora iz Novega mesta. Dobrih 8 km dolg pohod po vinorodni Trški gori se je dobro prijel med ljubitelji dolenjskega posebneža in vinskih goric, častilcev dolenjskega ljudskega godca in ambasadorja cvička Lojzeta Slaka, ki ima na vrhu Trške gore spomenik s pogledom na njegovo zidanico. Začetek krožnega pohoda bo ob 9.00 pri Kmetijski šoli Grm v Sevnem, ob 11. uri bo pri spomeniku kulturni program, ob vsej poti pa poskrbljeno za okrepčila in zvoke frajtonarice.