Kamnik bo dobil pomembno pridobitev. Foto: Rok Omahen
Kamnik bo dobil pomembno pridobitev. Foto: Rok Omahen

Ocenjena vrednost naložbe znaša 18,8 milijona evrov, so sporočili iz občine.

"Občina Kamnik je odločena in tako začenjamo gradnjo nove šole Frana Albrehta Kamnik. Razvojna doba izgradnje šole je res že precej dolga, a pomembno je predvsem to, da končno začenjamo gradnjo, ki jo bomo v predvidoma 18 mesecih končali," je na slovesnosti ob podpisu pogodbe dejal župan Slapar.

Ravnatelj OŠ Frana Albrehta Rafko Lah je v imenu učencev, zaposlenih in staršev izrazil veselje, da so dočakali skorajšnji začetek gradnje. Zaveda se, da šolske deležnike čakata najmanj dve zelo naporni šolski leti. "Ob šoli bo gradbišče, del obstoječe šolske stavbe pa bo tudi porušen. Pouk bomo še naprej izvajali v sicer premajhni in predvsem problematični šolski stavbi, tako z vidika požarne kot potresne varnosti," je dejal. Dodal je, da bodo učenci 4. in 5. razreda k pouku prihajali v učne prostore pri župnišču na Šutni.

Tako je občina uradno začela projekt izgradnje nove OŠ Frana Albrehta Kamnik, katerega zametki sedajo v leto 2007. Takrat je bila v načrtu gradnja oziroma rekonstrukcija obeh mestnih osnovnih šol, in sicer Toma Brejca in Frana Albrehta. A se je takratno občinsko vodstvo leta 2011 odločilo, da bo najprej prenovilo in dogradilo OŠ Toma Brejca. Zaradi želje po spremembi faznosti gradnje in izgradnji nove večnamenske športne dvorane ter mestne knjižnice so v ta namen izdelali projektno dokumentacijo in pridobili še dve gradbeni dovoljenji, eno v letu 2014 in zadnje veljavno v letu 2019.

V oktobru 2018 je bil izdelan osnutek investicijskega programa, na podlagi katerega je investicija ocenjena na dobrih 21 milijonov evrov. Zaradi visoke ocene investicije je novo občinsko vodstvo na začetku leta 2020 pristopilo k racionalizaciji projekta in ceno po navedbah občine znižalo za dva milijona evrov. Ocenjena vrednost projekta tako znaša 18,8 milijona evrov.

Pomagalo bo tudi ministrstvo

Občinski svet je na novembrski seji potrdil investicijski program in tako dal zeleno luč za nadaljnje postopke, saj so se na osnovi tega nato lahko prijavili na razpis države. Na predlog občine je vlada lani šolo vključila med prioritetne projekte, pomembne za regionalni razvoj v državi. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo gradnjo nove šole sofinanciralo z 2,3 milijona evrov.

Ocenjena vrednost razpisane prve faze projekta (izgradnja nove šole s prometno in komunalno ureditvijo) znaša 15,3 milijona evrov, v to pa so zajeti tudi stroški gradbenega nadzora, najema in vodenja skupnega programskega okolja, projektantskega nadzora in priprave vse potrebne dokumentacije za pridobitev uporabnega dovoljenja.

"Nadaljnje faze pa predvidevajo rušitev obstoječe šole, celotno zunanjo ureditev vključno s športnimi in prometnimi površinami za namen obeh osnovnih šol ter opremo nove šole, kar pa je ocenjeno na 3,5 milijona evrov," so pojasnili na občini.

Občina ima trenutno v skladu za šole štiri milijone evrov, za 12,3 milijona evrov pa bo najela posojilo. Od tega bo 10,4 milijona evrov pridobila v tem letu, preostali znesek pa do konca investicije.

Zasnova objekta je deloma armiranobetonska deloma jeklena in se bo raztezala na več kot 8000 kvadratnih metrih skupne bruto površine. Nova šola bo imela 32 učilnic in 18 kabinetov za učitelje z urejenimi elektro- in strojnimi inštalacijami za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje prostorov ter nameščeno aktivno in pasivno požarno zaščito, so še dodali na občini.