Koroška Bela. Foto: Občina Jesenice
Koroška Bela. Foto: Občina Jesenice

Skoraj leto dni je minilo, odkar so oktobra lani na podobnem srečanju strokovnjaki prebivalcem Koroške Bele predstavili načrt gradbenotehničnih ukrepov za zagotovitev večje varnosti kraja. Kako nujni so ti ukrepi, se je pokazalo ob obilnih padavinah avgusta lani, ko so se morali krajani zaradi povečane aktivnosti plazov v zaledju Koroške Bele začasno izseliti s svojih domov in več noči preživeti pri sorodnikih in prijateljih ali v začasnem nastanitvenem centru.

Krajanom so tedaj povedali, da bo glavnina najnujnejših ukrepov izvedena letos, vendar so bili za zdaj opravljeni le nekateri ukrepi za izboljšanje alarmiranja, medtem ko se gradbeni posegi še niso začeli, v teku pa je priprava vse potrebne dokumentacije.

Kot je povedal poveljnik jeseniškega občinskega štaba civilne zaščite Igor Arh, so takoj po lanskih dogodkih Koroško Belo opremili z označbami evakuacijskih poti in evakuacijskih mest. Na šolo so postavili novo stacionarno sireno in uredili interni alarm za šolo in vrtec. "Tako je zagotovljeno, da bo slišnost alarma v kraju in v teh dveh pomembnih objektih bistveno boljša," je pojasnil Arh in dodal, da so preverili delovanje sistema z vajo evakuacije.

Poleg tega so monitoring, ki je vzpostavljen že nekaj let, dopolnili z merilcem ravni vode v potoku Bela in zamenjali nekatere vitalne dele monitoringa, da se bo nemoteno lahko izvajal dalje. Kot je zagotovil Arh, plazove, ki ostajajo aktivni, ves čas spremljajo, vendar velikih oziroma opozorilnih premikov v zadnjem letu dni ni bilo.

Krajani so ob slabem vremenu zaskrbljeni

Predsednik Krajevne skupnosti Slovenski Javornik - Koroška Bela Matej Brus je pojasnil, da so krajani ob takšnem vremenu, kot je bilo pretekle dni, še posebej zaskrbljeni, saj se zavedajo, kaj jim visi nad glavo. Zato si želijo čimprejšnje izvedbe ukrepov, ki bodo zmanjšali nevarnost.

Da bi dobili jasne odgovore in celovito sliko poteka projektov in časovni okvir izvedbe, sta civilna zaščita in Občina Jesenice po letu dni od lanskega srečanja v ponedeljek pripravili ponovno srečanje s krajani, na katerem so predstavniki ministrstva za naravne vire in prostor, inženirji in projektanti predstavili ukrepe, ki jih pripravlja država.

Pojasnili so, da so ključni ukrepi za stabilizacijo in povečanje varnosti ter izboljšanje oziroma nadgradnjo sistema monitoringa, ki ga bodo okrepili s postavitvijo nekaterih dodatnih senzorjev ter z novo programsko opremo za spremljanje rezultatov.

Prva faza najnujnejših ukrepov je pregrada

Projektant Žiga Jeriha iz podjetja Eho projekt je povedal, da prvo fazo najnujnejših ukrepov predstavlja postavitev zaplavnih objektov neposredno nad naseljem Koroška Bela. Kot je pojasnil, bodo z večjo pregrado vzpostavili prvo obrambno črto v primeru drobirskega toka večjega obsega.

V teku je izdelava projekta za izvedbo, dela pa bodo najverjetneje potekala kot vzdrževalna dela v javno korist, tako da bodo lahko stekla že na začetku prihodnjega leta. Končana morajo biti do sredine leta 2026, saj je za omenjeni projekt predvidenih nekaj več kot štiri milijone evrov iz načrta za okrevanje in odpornost.

V prihodnje je v okviru idejne zasnove celovitih ukrepov predvidena še vrsta drugih lovilnih, odvodnjevalnih in stabilizacijskih ukrepov, katerih izvedba naj bi stala več kot 40 milijonov evrov. "Glede na vzpostavljeni monitoring se bodo v nadaljevanju aktivirali najbolj potrebni ukrepi na posamezni lokaciji. Gre za zelo obsežen večletni projekt," je pojasnil Jeriha.

Medtem se bodo morali na Koroški Beli pripraviti že na izvedbo prve faze. Edina transportna pot do gradbišča bo namreč mogoča skozi vas. "Prostor je omejen, ceste so ozke, ljudje pa morajo vsak dan v službo in šolo, tako da bo življenje eno leto precej obremenjeno. Zato je pomembno obvestiti prebivalce, da bo treba eno leto živeti s tem. Varnost in zaščita kraja sta seveda na prvem mestu," je poudaril predsednik krajevne skupnosti.

Sanacija plazu na Koroški Beli